maanantai 4. marraskuuta 2013

Kätevä Tekevä Lukeva

Viime viikonloppuna Lahdessa järjestettiin käsityö-, harraste- ja lukumessut. Todellinen jackpot Pähkinäkukkulan kannalta olisi ollut jääkiekko-, käsityö- ja kirjamessut, mutta ihan kaikkea ei voi saada. Lätkämessut itse asiassa pidettiin samaan aikaan Helsingissä -en kuitenkaan viitsinyt mennä sinne toisena viikonloppuna peräkkäin.

Tässä jälleen kuvapainotteinen katsaus sunnuntain messuantiin.

Lahden messukeskus ei kilpaile koossa Helsingin kanssa. Olen viimeksi käynyt täällä Raksamessuilla ja Classic Motorshow'ssa (ihania vanhoja autoja toukokuussa -suosittelen!) ja nyt oli mielenkiintoista nähdä miten keskus taipuu uuteen tapahtumaan. Ja hyvin taipui! Yllä kaunis kynttelikkö aivan sisääntulon lähellä. En valitettavasti yhtään huomannut katsoa missä se on valmistettu tai kenen käsillä.

Lukevan osuus oli sijoitettu pieneen D-halliin, Kätevän ja Tekevän väliin. Ohjelmalavan lisäksi siellä oli vain muutama osasto. Luonnollisesti mukana oli Suomalainen kirjakauppa (Kauko Röyhkän kirja Ville Haapasalosta on kuulemma taas myyty loppuun) ja viiden euron kirjapöytä (saisiko olla Pääministerin morsian?) sekä:

Tunnistaako joku tuon katosta roikkuvan kaverin? Pingviini se ei ainakaan ole...

Lukeva oli nopeasti katsottu, joten siirryin E-halliin Kätevän puolelle. Täällä niitä kojuja oli kuin sieniä sateella tai nuppineuloja neulatyynyssä. Minua oli varoitttu etukäteen että kyseessä on enemmän myyjäiset ja niinhän se olikin, kuitenkin kaikenlaista käsintehtyä kivaa katseltavaa oli vaikka kuinka ja viihdyin mainiosti.

Koulutuskeskus Salpauksen LUMOUS 2013 muotinäytös oli henkeäsalpaava esitys akrobatiaa ja taidetta. Siitä ei vain ole katsenkestävää kuvaa sillä päätä pidempien joukosta otettuna, liikkuvista kohteista ja pienellä pokkarilla sai aikaan vain karmeaa jälkeä.

Maakuntalapaset oli laitettu näytille pyykkinarulle. Alla suosikkitumppuni.

Näitä voin vain ihastella kateellisena -pitää ehdottomasti joskus opetella tekemään kirjoneuletta!

Kätevän kojuissa myytiin joko valmiita käsitöitä tai sitten erilaisia tarvikkeita askarteluun. Lankoja sekä kuteita oli upeissa väreissä, samoin helmiä ja muuta pikkutavaraa pussitolkulla.

Myyjäisten lisäksi esillä oli käsillä tekemistä. Aivan heti ei uskoisi mitä kaikkea tuolin sisälle on laitettava ja minkä päällä oikein tulee istuttua.

Karvahattu korville niin ei palele talvella. Ei hätää, tämä oli lasten kokoa.

No, se on varmaa, ettei kettu sano ainakaan "Juubaduubadiipadaapa". Tällä Teippitarhan kojulla myytiin kivoja koristeteippejä joilla voi kirjoitella ihan järkeviäkin juttuja. Valittavaa oli niin paljon, samoin tungosta, etten ostanut mitään. Jos jonain päivänä innostun askartelemaan tai kaipaan vaihtoehtoa perinteisille poro ja tontut -joululahjapapereille, on teippaus hyvä vaihtoehto lahjakääreen personoimiseen. Houkutteleva on myös Teippitarhan 2 euron postimaksu nettitilauksiin.

Käsityön ja valokuvauksen yhteensulauttamisen lopputuotteena on omalla tai lajiserkun naamalla varustettu pehmomaatuska.

Maija Vilkkumaa valtasi vajaaksi tunniksi Lukevan lavan Lahden kaupunkinkirjaston lukupiiriläisten sekä kirjansa Nainen katolla kanssa. Kirja ei ollut minulle entuudestaan tuttu, joten kuuntelin mielenkiinnolla mistä siinä on kyse ja olisiko se sellainen minkä haluaisin lukea. Hieman yllättäen keskustelu alkoi suoraan lukupiiriläisten kertoessa Maijalle mitä mieltä olivat kirjasta olleet, eikä suinkaan teoksen esittelyllä. Jutustelu jatkui sitten tarkempaan analyysiin päähenkilöistä ja heidän persoonistaan, teoistaan ja Maijaan kirjoittajana. Keskustelu oli mielenkiintoista ja välillä kirjan tapahtumista lipsahti aika pahojakin spoilereita (mitkä olen jo toivottavasti unohtanut). Lukipiiriläisille tapahtuma oli varmasti antoisa, mutta kirjaa tuntemattomalle se oli myös punaisen langan hakua keskustelun lomasta.

Yleisökysymysten vuorolla nostin sitten käteni ja pyysin Maijalta yhteenvetoa ja esittelyä kirjasta. Ja sain hyvän vastauksen. Nainen katolla on, niin ymmärsin, kiteytettynä ihmissuhteita ja ajankuvaa mielnkiintoisilla henkilöillä. Juuri tarinan henkilöt saivat minut kiinnostumaan ja lisäämään kirjan "lue tulevaisuudessa" -listalle. Nykypäivän realistiset tarinat eivät ole ominta kirjaherkkuani, mutta tässä on mukana stand up koomikko, pelifirman joku tyyppi ja jännä sivupersoona ja jotain muutakin mitä olen unohtanut -parempi niin, voin sitten yllättyä lukiessani.

Vinkki kirjailijalle: jos haluat minun lukevan teoksesi niin nykäise hihasta, esittele ja myy tarina. Andrei Pajanne teki sen Helsingissä ja Maija Vilkkumaa nyt Lahdessa.

PS: Maija, söpö neule! :)

Lounastauko. Olin niin nälkäinen että hakauduin ravintolaan messulounaan ääreen. Valittavana oli vain lihamureketta ja 11 euroa oli aika suolainen hinta kotiruoasta, mutta maussa ei ollut valittamista ja annoksen sai kasata itse. Söin mukisematta sienetkin.

Tekevän C-halli oli kaikken avarin ja siellä oli selkeästi muutama alue: lennokkeja, pienoisrautateitä, nukkekoteja sekä autorata. Tässä näyttelyssä oli kaikkein väljintä ja ostettavaa vähemmän.

Nukkekotinäyttelyn nukkekodit eivät kaikki olleet niitä perinteisimpiä nukkekoteja. Valtavia puutaloja toki mahtui joukkoon, mutta suurinta ihastusta minussa herättivät laatikoihin tai kynttilälyhtyihin rakennetut huoneet sekä tämä Pikku Myyn kesähuvila (nimityksen keksin itse).

Nämä kaverit ajoivat tosissaan kilpaa RC-autoilla. Ajajat ovat tuolla ylhäällä ja radalla on henkilökuntaa noukkimassa keskeyttäneitä. Asiantunteva selotus kuului myös asiaan, samoin sponsorit ja pisteiden laskeminen.

Jos tämä ei ole possujuna, niin mikä sitten? Ehkä bling-bling juna.

***

Tällä kertaa en ostanut yhtään kirjaa, mutta muutaman joululahjan Kätevän puolelta. Ei, en kerro mitä ja kenelle. Seuraava viikonloppu onkin messu- ja myös lätkävapaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.