maanantai 27. tammikuuta 2014

Johda kuten pingviini

John Kotter & Holger Rathgeber: Jäävuoremme sulaa

Johtamisopas on tyyliltään jotain mitä en normaalisti lukisi. En kuitenkaan voinut vastustaa kansikuvaa tai vähäistä sivumäärää, joten lukaisin tämän muutamassa tunnissa.
Jäävuoremme sulaa lupaa näyttää hauskan eläinsadun keinoin miten muutos voidaan ajaa läpi ja saada toteutettua, oli sitten kyse työ- tai vaikkapa perhe-elämästä. Perustana on John Kotterin aiemmin kehittämä kahdeksanvaiheinen ohjelma, mikä on tässä esitetty mustavalkoisten söpöläisten vinkkelistä.  Siltä varalta ettei juttu nyt ihan avautuisikaan sadun keinoin, on ne vaiheet käyty läpi vielä uudelleen kirjan lopussa.

Juoni on seuraava: jäävuorella elävä pingviiniyhdyskunta on uhattuna kun käy ilmi että jäävuori on sulannut ja saattaa hajota milloin tahansa. Johtajapingviinit huomaavat muutoksen olevan väistämätöntä, on tehtävä jotain asian korjaamiseksi ja niin, että koko porukka puhaltaisi yhteen hiileen ja huomaisi muutoksen tärkeyden. Se muutos on oman jäävuoren hylkääminen vaeltaminen, tarvittaessa yhä uudelleen. On koottava tietoa, ryhmä johtamaan, oma visio ja kaupattava se muillekin. Eikä saa luovuttaa. Tarinassa kaikki menee juuri niin kuin kahdeksan vaiheen menetelmän mukaan pitääkin ja loppu on onnellinen.

Alice oli yksi kymmenestä johtoryhman jäsenestä. Hän oli kovapintainen, käytännöllinen lintu, jolla oli aikaansaavan maine. Lisäksi hän oli läheisissä suhteissa muihin yhdyskunnan jäseniin päivvastoin kuin useat kollegansa, jotka pitivät toisiin vähän enemmän etäisyyttä. Itse asiassa kaikki pingviinit antavat jollain lailla etäisen vaikutelman, mutta se ei tarkoita sitä, että ne kaikki käyttäytyisivät etäisesti.

Mitä tästä sitten jäi käteen?

Ihan kiva tarina, ei siinä mitään, mutta analysoin tätä kuten romaania tai satua. Sellaiseksi juoni oli ennalta-arvattava ja opetukset liiankin selkeitä. Sanoma kyllä välittyi, mutta en hullaantunut pingviinisadusta. Varmasti mukavaa vaihtelua jos lukee pääasiassa niitä asiallisia johtamisoppaita, mutta ei sitä mitä itse haen kirjalta.

***
Kirja löytyy myös Bongasin pingviinin -blogistani. :)

2 kommenttia:

 1. Sinulle on haaste ja tunnustus blogissani (jos vain suinkin ehdit kiihkeän liigakauden huipentuman kynnyksellä...): http://oksanhyllylta.blogspot.fi/2014/01/haastekysymyksia-ja-vastauksia.html. :)

  Tämä kirja - kaikkea ne keksii. Nyt on jo ilmastonmuutoskin otettu aseeksi johtajien opastukseen... huh huh. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei, haaste! Kiitos! Vastaan tämän viikon aikana...

   Poista

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.