lauantai 1. helmikuuta 2014

Haastekysymyksiä ja vastauksia

Kirjablogien kysymys- ja vastaushaaste saavutti myös Pähkinäkukkulan! Kiitos Marika Oksalle Oksan hyllyltä -blogista, osallistun mielelläni. Oli hieman kiireinen viikko enkä ehtinyt vastata aivan heti, mutta nyt asiaan:


Jos sinulla olisi juuri nyt mahdollisuus matkusta aivan minne tahansa, minne lähtisit? Miksi?
Antarktikselle bongaamaan pingviinejä. Koska siellä on pingviinejä. Haluan nähdä pingviinejä... mmm... pingviinejä...

Haluatko suositella joitakin seuraamiasi blogeja -muita kuin kirjablogeja?
Jo kahden bloggauksen perusteella seuraamisen arvoinen on maalivahti Joni Puurulan blogi kiekkoelämästä Kazakhstanissa. Kaveri osaa myös kirjoittaa, toivottavasti juttuja riittää ja miehen työreissu sujuu hyvin. Uskallan suositella tätä myös ei-lätkäfaneille, kenelle tahansa joka on kiinnostunut elämästä jossain tuolla idässä.

Onko kirjahyllysi järjestetty jonkin tietyn systeemin mukaan?
Kyllä. Kirjahyllyni on jaettu kuution muotoisiin lohkoihin, joten olen laittanut koko sarjan tai samankaltaiset kirjat samaan lohkoon. Tietokirjat alahyllyille ja kaunokirjat ylemmäs. Toisessa reunassa on myös leffoja ja tv-sarjoja. Kirjoituspöydän päätykin toimii kirjahyllynä ja siitä löytyy mm. sanakirjoja, erinäisiä muistiinpanoja, karttoja sekä muutama säilyttämisen arvoinen iltapäivälehti toukokuulta 2011.
Kuka kirjallinen hahmo olisi sinulle mieleinen ystävä?
Voi ei... tämä on paha kysymys! Todella paha! Paljon helpompaa olisi miettiä kenet haluaisin tavata ja mistä kirjasta... mutta ystävä, se menee jo aika henkilökohtaiseksi. Keksin kuitenkin vastauksen: Modoc.
Jaa että kuka?
Ralph Helferin kirja Norsuni Modoc on tositapahtumiin perustuva riipaisenva, ihana tarina miehen ja norsun vuosikymmenien ystävyydestä. Oma pingviini olisi todella cool juttu, mutta oma norsuystävä -se vasta olisi jotain. Enkä halua norsua sen takia että voisin lesoilla omistavani norsun, vaan tahtoisin kokea saman mistä olen vain lukenut. Jos kirja ei ole ennestään tuttu, suosittelen lukemaan sen välittömästi (ja varaamaan viereen paketin nenäliinoja).

Mikä on bravuurisi keittiössä?
Syöminen ja lukeminen. Keskeneräistä kirjaa on turha etsiä mistään muualta kuin keittiön pöydältä! Laitan ruokaa, usein, mutta mitä nopeammin saan valmista ja pääsen syömään, sitä parempi. Tänään tein kanasalaattia:
Leipominenkin on ihan jees puuhaa ja vielä mukavampaa on napata pakastimesta pullaa (useampi kerralla), lämmittää ne mikrossa ja syödä maidon kanssa. Syömistä on kuitenkin turha tuhlata pöydän ääressä istuskeluun, joten kirja on luonnollinen oheisajanviete keittiössä. Ensimmäisellä vähän eksoottisemmalla ulkomaanmatkalla räpsin kuvat kaikista syömistäni annoksista ja siitä tuli sitten tapa kuvata matkoilla tai ylipäätään ei-kotona ei-itsetehtyjä annoksia. Esimerkkejä löytyy tästäkin blogista messu- ja lätkämatsijutuista. Ja sitten on se yksi lätkän varjolla kirjoitettu ruoka-arvostelu...

Oletko koukussa kahviin, teehen tai johonkin muuhun juomaan?
En sanoisi että koukussa, mutta teetä on saatava aamupalan yhteydessä ja joskus myöhemminkin päivällä. Teepannukin löytyy, kaapissa on irtoteetä sekä suodattimia. Jos tee jääkin saamatta en ota raivareita. Kahvia join viimeksi ehkä 25 vuotta sitten, se ei nappaa. Teen lisäksi tykkään juoda glögiä. Ostan talven ensimmäiset glögit heti kun niitä tulee myyntiin ja hamstraan sitä vielä vuodenvaihteen jälkeenkin. Sesongin viimeinen glögipurkki säilyy kaapissa aarteena pitkälle kevääseen.

Onko jokin elokuva tai TV-sarja ollut parempi kuin kirja, jonka pohjalta se on tehty?
True Blood. Kolme ensimmäistä kautta oli tv-viihdettä parhaimmillaan, nelonen heikompi, vitonen ja kutonen jo suorastaan outoja. Silti kokonaisuus hakkaa menne tullen Sookie Stackhouse -hömppäkirjat, joita jaksoin lukea kolme ensimmäistä. Sarjaan on otettu kirjasta sopivasti ideaa ja hahmoja ja muutettu sitten seksikkäimmäksi, sähäkimmäksi tv-sarjaksi pitkiin aikoihin. Pisteet myös sille tyypille joka päätti valita Eric Northmanin rooliin Alexander Skarsgårdin eikä Peter Franzenia... muutenkin sarjan casting on huippuluokkaa. Viimeinen kausi nähdään ensi kesänä.
Minkä kevään 2014 uutuuskirjan odotat erityisesti saavasi käsiisi?
Olen varannut kolme kevään uutuuskirjaa:
    Pentti Sainio: Kummolan rahankääntöpiiri
    Salla Simukka: Musta kuin eebenpuu
    Kristiina Vuori: Disa Hannuntytär
Lumikki -trilogian päätös on näistä odotetuin, sen verran hyviä olivat ne aiemmat osat. Ja sitten odotan (edelleen) George R.R. Martinin Lohikäärmetanssin suomennosta, ehkä se tulee tämän kevään aikana. Pitäisi tulla, mutta julkaisupäivistä ei ole vielä mustaa valkoisella.

Onko lukemisesi suunnitelmallista? Menetkö kirjastoon tarkan kirjalistan kanssa, listaatko kirjakatalogeista 'must read' luettelon tms? Vai luotatko enemmän sattuman voimaan ja nappailet kiinnostavia kirjoja lukupinoon sitä mukaa kun niitä tulee vastaan?
On ja ei. Pääasiassa ei. Tai ehkä on. Katson kirjakatalogeja jos sellainen tulee vastaan, mutten laske päiviä niiden ilmestymiseen enkä edes tiedä milloin ne ilmestyvät, noin tarkalleen. Joskus vinkki kirjaan tulee toisesta blogista, joskus huomaan lehtijutun tai muun kirjoituksen. Tai kirja nousee pinnalle kun siitä on tehty tv-sarja tai leffa. Nämä toimivat parhaiten silloin kun kyse on minulle ennestään tuntemattomasta kirjasta.
Tuttujen kirjailijoiden kohdalla taas kuulostelen jonkin verran (tai erittäin paljon) milloin seuraavaa on luvassa. Nämä ovat niitä jotka ostan tai varaan hyvissä ajoin luettavaksi, kuten Lumikin ja Disan. Joskun menen kirjastoon vain tutkimaan hyllyjä tai yhden kirjan hakureissu muuttuu useamman lainaamiseksi.

Millainen kirjan kansi viehättää sinua? Kiinnitätkö huomiota väreihin, kuviin? Vai etkö huomaa kantta ollenkaan?
Jos etsin kirjastossa luettavaa, huomioin ennestään tuntemattoman tarinan parhaiten jos kansi on onnistunut. Silloin kiinnitän paljonkin huomiota kirjan ulkoasuun. Jos lukupäätös on syntynyt jo muuta kautta, ei kannella ole väliä. Hyvä esimerkki on Teemestarin kirja, mitä en olisi ikinä napannut mukaani kannen perusteella.
Hyvä kansi voi olla värikäs tai mustavalkoinen, tärkeintä huomion kiinnittämisessä on jokin ennennäkemätön oivallus siinä kannessa. Yleensä simppeli on kauniimpaa kuin sekava sillisalaatti. Hyvä kirjankansi myös välittää tarinan tunnelmaa. Kovinkaan moni kotimainen kirjankansi ei ole tehnyt minuun lähtemätöntä vaikutusta, ikävä kyllä. Toisaalta kirjassa sisältö on se tärkein. Onneksi.


*****


Haaste lähtee eteenpäin Marialle blogiin Kirja joka maasta.

Kysymykset, uudet ja vanhat, ovat:
1. Missä on maailman paras kirjakauppa? Sellainen missä olet käynyt tai minne haluaisit päästä.
2. Mikä on bravuurisi keittiössä?
3. Mikä on kirjakokoelmasi kummallisin tai muuten vain oudoin hankinta?
4. Minkä kevään 2014 uutuuskirjan odotat erityisesti saavasi käsiisi? Jos odotat.
5. Onko jokin elokuva tai TV-sarja ollut parempi kuin kirja, jonka pohjalta se on tehty?
6. Haluatko suositella joitakin seuraamiasi blogeja -muita kuin kirjablogeja?
7. Missä maassa kirjoitetaan mielenkiintoisimmat tarinat? Eli mistä tulevat mielestäsi parhaat tarinankertojat?
8. Millainen kirjan kansi viehättää sinua? Kiinnitätkö huomiota väreihin, kuviin? Vai etkö huomaa kantta ollenkaan?
9. Kuka kirjallinen hahmo olisi sinulle mieleinen ystävä?
10. Minkä kirjan lopetus (loppuratkaisu tai viimeiset lauseet) on tehnyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen?

Tervetuloa mukaan haasteeseen! Mukavaa jos ehdit vastata kysymyksiin.



PS: Pitkällisen juupas-eipäs pohdinnan jälkeen muutin blogin kommentointia ja otin sanavahvistuksen pois. Nyt kommentin voi jättää tarvitsematta todistaa olevansa ihminen eikä robotti. Kommentit näkyvät kun olen käynyt ne hyväksymässä ja pyydän kärsivällisyyttä jos näin ei tapahdu ihan heti, todennäköisesti ei tapahtu, ei ainakaan kesken lätkämatsin. Pyrin hoitamaan asian vuorokauden kuluessa, mutta aina voi sattua forcemajöörejä.

5 kommenttia:

  1. Mukava postaus, kiitoksia vastauksista! Minäkin tykkään glögistä, mutten koskaan ole hamstrannut sitä varastoon vaan lipittely keskittyy joulun tienoolle. Hyvältä se maistuisi näiden alkuvuoden pakkasten keskelläkin, joten otanpas tästä idean talteen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä! Muuten, glögi maistuu myös kylmänä kivennäisvedellä lantrattuna, suosittelen kokeilemaan. :)

      Poista
    2. Hih, olen myös kivennäisvesiaddikti, joten olipa osuva vinkki. Pitää ehdottomasta kokeilla tätä. :)

      Poista
  2. Kiitokset haasteesta! Otan sen toki mielelläni vastaan.

    VastaaPoista

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.