maanantai 14. huhtikuuta 2014

Oman hyllyn käsityökirjoja

Olen jo pitkään ollut mielelläni Novitan ohjeiden ja lankojen orja -molemmat ovat niin helposti saatavilla ja lehdissä on ihania ohjeita enemmän kuin ehdin neuloa. Kirjakaupat ovat kuitenkin pullollaan upeita käsityökirjoja ja viime aikoina niitä on alkanut ilmestyä myös omaan hyllyyni. Sopivan langan löytäminen -tai ylipäätään ohjeissa käytettyjen lankojen etsinnän aloittaminen- on vielä hidastanut näiden ohjeiden käyttöä. Kirjoja on kuitenkin mukava selailla vaikkei niistä koskaan neuloisi mitään.

Tässä katsaus kirjahyllyni tämän hetkisiin käsityöaarteisiin:

Sanna Vatanen: Neulo virkkaa kirjo jämälangasta!
Sain tämän opuksen lahjaksi jokunen vuosi sitten. Neulo virkkaa kirjo jämälangasta! on käsityökirjojen vastine Ville Haapasalon tarinalle: perinteisten mallikuvien lisäksi tässä on katseltavaa joka aukeamalla, kirjan sivuja yksinkertaisesti syö silmillä. Ohjeista minua kiinnostaa eniten kanteenkin päässyt pyörylähame. Muissa ohjeissa on käytetty niin erilaisia lankoja sekalaisia määriä että niiden hankkiminen voisi olla melkoinen urakka ellei niitä löytyisi jo valmiiksi kaapista.

Plussaa kauniin ulkonäön lisäksi monipuolisista ohjeista. On jotain naiselle, miehelle, lapsille... kaikenkaista suurta ja pientä kivaa puettavaksi ja kotiin koristeeksi.


Heather Lodinsky: 150 neulottua ja virkattua kuviota.
Tämä kirja onkin jo tuttu turkoosista keinutuolista. On ympyrää, neliötä, kolmiota, kahdeksan- ja viisikulmioita, tähtiä, kukkia, lumihuitaleita, sydämiä, simpukoita, lehtiä ja välikappaleita. Valtava määrä erilaisia kuvoita joista voi yhdistelemällä tehdä mitä vain. Kirjassa kerrotaan suuntaa-antavasti onko ohjeen kuvio pieni, keskikokoinen, iso vai erittäin iso. Lopullisen koon määrää sitten käytetty lanka.

Kuvioista on selkeät ohjeet ja pidän erityisesti siitä että virkattavista kuvioista on myös kuvallinen ohje. Harmillisen moni käsityölehti kuittaa virkkausohjeen pelkästään sanallisesti. Kirjassa on muutamia sommitteluohjeita ja valmiita työehdotuksia. Parhaiten tämä toimii tukena ja inspiraationa kun haluaa tehdä paloista jotain suurempaa tai pieniä koristeita vaikkapa asusteihin.


Meody Griffits: 201 ideaa pieniin ja suuriin virkkaustöihin.
Erimuotoisten virkattujen palojen lisäksi tässä kirjassa on kattavasti ohjeita missä ideoita on sovellettu. Ja kirjan ideoilla on helppo keksiä jotain uutta lisää. Joitain samankaltaisuuksia tässä toki on kuin 150 palassa, mutta niin vähän että 201 ideaa -kirja kannattaa hankkia sen kaveriksi jos on vain yhtään kiinostunut virkkaamaan pieniä asioita. Aivan jokaisesta kuvoista ei ole kuvallista ohjetta, mutta kuvoita on käytetty monipuolisesti ja tämän kansien välistä löytyvät myös virkatut kirjaimet.


Mel Clark: Neulo ihanat asusteet.
Jos etsit klassisia ja yksinkertaisia, jokapäiväiseen käyttöön sopivia asusteita, tämä on sopiva kirja. Ohjeet on pääasiassa naiselle, mukana on muutamia myös miehelle ja lapselle -esimerkiksi hauska mäyräkoirapenaali / pehmolelu. Croissantin muotoinen laukku on kaunis ja yksinkertaisen hupun ohjeen voi toteuttaa vaikka koko perheelle. Oma suosikkini on söpöt neulotut shortsit.


Ingalill Johansson & Ewa K Andinsson: Luonnonkauniit neuleet
Uusin hankintani saa esittelyn vimeisenä. Ohjeissa on käytetty ainostaan harmaata, valkoista ja beigeä lankaa ja kirjan kuvat on otettu Jukkasjärven jäähotellissa. Pitsineuletta ja kaikkea muuta söpöä on lähes joka sivulla, joten ei ihme että luen tätä kuola hieman valuen. Mukavaa on myös se, että ohjeissa on koot laidasta laitaan: XS - XXL, kengän kootkin 36-41. Jokainen voi olla jääprinsessa ja toteuttaa näitä ihania ohjeita. Toivon todella löytäväni jonkin vastaavan langan ellei kirjassa käytettyä ole helposti saatavilla.

Kirjan ohjeet on naiselle. Alussa on esitelty kaikki mallit useammalla kuvalla ja ohjeet ovat niiden jälkeen. Ainoan miinuksen annan kuvien toisinaan niin haalealle värille ettei valkoisten mallien neulekuviota erota muutamista valokuvista ollenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.