maanantai 21. huhtikuuta 2014

Villapaita pingviinille -ohjeen kera

Eräänä päivänä sain kerrassaan vastustamattoman linkin juttuun pingviinien villapaidoista. Kuulostaa varmasti oudolta ja kaltaiselleni pingviiniaddiktille ylenmäärin söpöltä. Mutta jutulla on vankka faktapohja -pingviinit todella tarvitsevat villapaitoja!

Öljy on pingviineille todella paha juttu. Syötynä se on myrkyllistä ja ulkoisesti käytettynä se erottelee höyhenet altistaen linnut kastumiselle ja kylmälle. Öljyinen pingviini menehtyy helposti. Australiassa Phillip Islandilla pestään ja hoidetaan öljyonnettomuuden kohdanneita pingviineitä. Ennen pesua pingviineille laitetaan  villapaita, mikä imee öljyä ja estää pingviiniä sukimasta itseään ja syömästä öljyä. Ja onhan villapaita myös käsittämättömän coolin näköinen pingviinin yllä!

Lisää aiheesta englanniksi sekä linkki alkuperäiseen neuleohjeeseen on Penguin foundation'in -sivulla.
Phillip Islandin matkamuistoja vuodelta 2010. VIP-passi on vielä tallessa. 
Nelisen vuotta sitten toteutin yhden unelmistani kun pääsin seuraamaan pingviinien rantautumista Phillip Islandilla auringonlaskun aikaan. Pingviinejä ei saanut kuvata, mutta muistot elävät pitkään ja niitä on mukavaa verestää neulomalla pingviineille.

Ensimmäistä prototyyppiä varten otin ensimmäisen käsillä olleen langan (Novitan Nallea) ja aloin kokeilla ohjetta. Englanninkieliset lankamääritykset eivät sanoneet oikein mitään ja huomasin pian valinneeni aivan liian suuren silmukkamäärän sisältävän ohjeen. Toinen yritys tuotti oikeankokoisen lopputuloksen:
Pingviinikaverini on hieman australialaisia kollegoitaan suurempi, mutta hyvin villapaita sopii sillekin! Nalle -lanka ei kuitenkaan ole 100% akryyliä tai villaa, mitä pingviinen paitojen pitää olla, joten tämä prototyyppi jää Suomeen. Novitalla on tällä hetkellä kaksi pingviineille sopivaa lankaa: Ipana ja Wool. Muita lankamerkkejä en jaksanut lähteä kartoittamaan, joten ostin pari kerää Ipanaa ja kaivoin kaapista pari jämäkerää Woolia.
Lanka: Novita Ipana, 100% akryyliä.
Ipana on mukavan pehmeää lankaa ja tein siitä kaksivärisen paidan. Olkoon tämä nimeltään vaikkapa "Team Finland". Sinistä ja valkoista jäi yli sen verran, että niistä tekee helposti toisenkin. Vastaavasti yhdestä kerästä pitäisi riittää yhteen yksiväriseen pingviinipaitaan.
Lanka: Novita Wool, 100% villaa.
Woolista syntyi kiva raitapaita. Takakappaleesta jätin nuo keskiraidat pois. Pingviinien villapaita on nopea ja helppo tehdä, erilaisten lankojen ja värien yhdistelmissä vain mielikuvitus on rajana!

Käyttämäni ohje on suomalainen sovellus "8ply pattern" -ohjeesta. Olin yhteydessä Phillip Islandille ja pyysin lupaa laittaa blogiin suomennetun version ohjeesta. Sieltä näytettiin vihreää valoa ja ohje on jossain vaiheessa myös heidän sivullaan. Teen vielä lisää paitoja ennen kuin lähetän niitä Australiaan.


Valmiit paidat postitetaan osoitteeseen:

Knits for Nature
Phillip Island Nature Parks
PO Pox 97
Cowes Victoria 3922
Australia

Ja sitten neulomaan!Villapaita pingviinille -suomalainen ohje

Tarvikkeet:
- ohuehkoa akryyli- tai villalankaa (esim. Novita Wool).
- puikot kokoa 3mm (tai käsialan mukaan)

Takakappale:

Luo puikoille 36 silmukkaa.
Neulo 1o, 1n joustinneuletta 8 kerrosta.
Vaihda 2o, 2n joustinneuleeseen ja lisää samalla ensimmäisellä (nurjan puolen) kerroksella tasavälein 8 silmukkaa. Työssä on yhteensä 44 silmukkaa.
Jatka 2o, 2n neuletta kunnes työn korkeus on noin 12 cm.
Tee sitten kavennukset (neulo yhä 2o, 2n): päätä molemmissa reunoissa 1s joka 2. krs yhteensä 8 kertaa. Työssä on jäljellä 28 silmukkaa.
Kavenna vielä 1s. seuraavan (oikean puolen) kerroksen keskellä neulomalla 2s nurin yhteen (2n silmukan kohdalla). Työssä on jäljellä 27 silmukkaa.
Vaihda 1o, 1n joustinneuleeseen ja tee sitä yhteensä 10 kerrosta. Päätä silmukat.

Etukappale neulotaan kuten takakappale. Leveys on hieman venytettynä 12cm ja korkeus enintään 20cm.

Ompele kappaleet sivusaumoista yhteen. Jätä reunakavennusten kohdalle noin 4cm aukko siipiä varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.