torstai 1. toukokuuta 2014

Kun saari syö miehen

Per Ole Persson: Jaco

Jaco on kirja, joka saa helposti kriitikoilta kiitettäviä arvioita. Tavallinen lukija sen sijaan joko pääsee sisälle tarinaan ja hullaantuu siihen tai sitten joutuu miettimään kehtaako tunnustaa ettei nyt aivan täysin ymmärtänyt mitä siinä tapahtui. Kuulun jälkimmäiseen lukijaryhmään.
Tiedätkö mikä Timor on?
Hänen huokosistaan uhkuu voimaa. Sellainen voima ei vaikuta fyysiseltä, mutta se antaa aavistaa, että jos hän lyö, hän jatkaa kunnes hänen rystysensä ovat murskana, kunnes vastustajan kasvot ovat pelkkää lihaisaa mössöä. Elias katsoo minua suoraan silmiin mutta ei odota vastausta. Hymyilen väkinäisesti ja katson häntä. Vatsassani on kova möykky.
Se on nukkuva krokotiili.
Aha, minä sanon.
Mutta öisin sillä on toinen silmä auki. Tiedätkö miksi?
En.
Se valvoo poikaansa. Jacoa.

Päähenkilö pakenee jotain menneisyydestään Timorille, näkee ensimmäisen harhan lentokoneesta poistuttuaan eikä mikään sen jälkeen mene kuten Aurinkomatkojen esitteessä -jos Aurinkomatkat tekisi reissuja Timorille. On selvää, ettei kannata lähteä saarelle jota paikalliset pelkäävät, ei edes silloin kun muuta vaihtoehtoa ei näytä olevan horisontissa.

Jacon kerronta on yksittäisiä lyhyitä kohtauksia, jotka liittyvät jollain tapaa edelliseen tai sitten hypätään jonnekin aivan muualle -aivan kuin päähenkilön mieli ei osaisi tai pystyisi keskittymään pitkää aikaa samaa asiaan. On vaikea sanoa, mikä osa Jacosta on unta ja mikä totta, vai onko koko tarinan jonkinlainen painajainen, pahemman kerran pieleen mennyt lomamatka. Kerronta on kuitenkin sujuvaa ja kirjan lukee nopeasti, joten jos viidakkosekoilu on juuri sinun juttusi, niin...

Oikeastaan Jaco on Huorasadun ruotsalainen kirjallinen pikkuveli: sivuja on vain 147 eikä tarina äidy niin oudoksi kuin Laura Gustafssonilla. Jacosta sentään keksin jotain kirjoitettavaa, Huorasadun osalta olen sanaton, edelleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.