tiistai 15. heinäkuuta 2014

Nerokkaan hävytöntä huumoria

Pertti Jarla: Fingerporin naamakirja & Fingerporin naamakirja 2

Onko ensimmäinen ajatuksesi Fingerporista pölynimuria väärinkäyttävä pervertikko, Mustanaamio, herkkuosastoaan laajentava kahvilan työntekijä, juhannussima vai se alusvaatteen näköistä asua käyttävä rillipää jolle ei jäänyt neuvotteluista "selvää kuvaa"?

Jos ajatuksesi sekaantuivat välittömästi kelaamaan läpi suosikkistrippejäsi, niin onneksi olkoon, olet ihan normaali. Kaikki ok, nou hätä. Lue jatkossakin Fingerporia.

Jos taas mietit että mitähän kummaa... hanki Fingerporin naamakirja, ainakin se ensimmäinen osa. Välittömästi. Pertti Jarlan sarjakuva on hävyttömän nerokasta ja nerokkaan hävytöntä huumoria. Kuuluu yleissivistykseen.
Fingerporin naamakirja ykkösessä on kolme ensimmäistä Fingerpori albumia yksissä kansissa ja naamakirja kakkosessa kolme seuraavaa. Sarjakuvan keräily kannattaa aloittaa naamakirjoista, nämä molemmat saa yhteensä noin neljällä kympillä, kun erikseen hankittuna albumien hinta on viidentoista euron kieppeillä. Naamakirja ykkösestä on myös hieman huokeampi taskupainos. Näissä suuremmissa normaaliversioissa on kuusi strippiä per aukeama ja joka toinen aukeama on mustavalkoinen ja joka toinen värillinen.
Fingerporin naamakirja, s. 140
Nopeasti ajateltuna Fingerporin huumori on alapääpainotteista, typerää sekä erilaisia ryhmiä tai ihmistyyppejä (uskonnot, vammaiset, ulkomaalaiset, sotilaat, muut sarjakuvahahmot, lääkärit, päättäjät, jne. jne.) halventavaa. Jokaisen stripin takana on kuitenkin positiivisella tavalla kieroutunut älynväläys sanojen merkityksistä. Erittäin sivistynyttä ja fiksua, sanoisin. Ja jos jonkin stripin idea ei avaudu, sen voi tarkistaa Rautalankapori-blogista.
Fingerporin naamakirja 2 s. 79
Ajattelin ensin säästellä Fingerporin naamakirjoja huomiselle lukumaratonille. Säästellä siinä mielessä että jos tilaamani kirjapaketti vain olisi saapunut sopivasti keskiviikkona... no ei. Se kolahti lähipostiin jo eilen ja hotkaisin molemmat osat illalla. (Paketin muut kirjat eli Vuori ja Teemestarin kirja koristavat hyllyä kunnes jonain päivänä luen ne uudelleen.) Ilta-auringossa parvekkeella istuskelu Fingerporin parissa oli oikein rattoisaa, toivottavasti myös jatkuvan hihittelyni kuulleiden naapureiden mielestä.
Fingerporin naamakirja 2 s. 130
Jatkoin Fingerporien selailua tänään luettuani Sunnevan. Kirjat voi avata mistä kohtaa vain ja aina löytyy jotain hauskaa. Ehkäpä ne parhaimmat jutut ovat sen verran kieroja, että vitsistä tajuaa ensimmäisellä kerralla vain puolet. Naamakirjoja on aivan mahdotonta yrittää laittaa paremmuusjärjestykseen, helpompaa olisi viedä vajaan halot. Onneksi molemmat Fingerporin naamakirjat ovat nyt omassa hyllyssä.
Fingerporin naamakirja 2 s. 151

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.