maanantai 21. heinäkuuta 2014

Sanomalehdistä kirjan päähenkilöksi

Tove Jansson: Muumipapan Urotyöt

Muumi-kirjat ovat edenneet jo neljänteen osaan. Tällä kertaa päästään vihdoin lukemaan Muumipapan muistelmia, joita on kirjoitettu aiempien tarinoiden taustalla.
Muumipapan tarina alkaa löytölasten kodin portailta. Sanomalehtiin ja paperipussiin kääritty pieni Muumipeikko ei mukaudu löytölasten kotia pitävän Hemulin sääntöihin:

Eräänä yönä näin unta, että tervehdin Hemulia häntä väärässä kulmassa, nimittäin seitsemänkymmenen asteen. Kerroin hauskan uneni Hemulille ja kysyin, suututtiko se häntä.
- Unet ovat roskaa, hän sanoi.
- Mistä sen tietää? minä tivasin. - Ehkä se Muumipeikko josta näin unta on oikea ja se Muumipeikko joka seisoo tässä on vain tädin unta?
- Valitettavasti ei! Sinä olet kyllä olemassa, sanoi Hemuli väsyneesti. - Minä en jaksa sinun kanssasi! Minä saan sinusta päänsärkyä! Mitä sinusta oikein tulee tässä epähemulimaisessa maailmassa?
- Minusta tulee kuuluisa, selitin totisena. - Ja aion muun muassa rakentaa talon pienille löydetyille hemulilapsille. Ja he saavat kaikki syödä siirappivoileipiä vuoteessa ja pitää tarhakäärmeitä ja haisunäätiä sen alla!

Muumipappa ottaa eräänä päivänä jalat alleen ja lähtee etsimään seikkailua sekä kuuluisuutta. Nuoren Muumipapan ystäviksi päätyy henkilöitä, joiden jälkikasvu on myöhemmin Muumipeikon ystäviä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei Muumipapan seikkailuista puutu kun eteen tulee vanhoja tuttuja sekä uusia ja outoja otuksia. Pieni kirjoitusvirhekään jokilaivan kyljessä ei haittaa jos se vain on merikelpoinen. Kaltaisteni vertikaalisesti rajoittuneiden lukijoiden riemuhetki koetaan kirjan loppupuolella kun Pikku Myy saadaan vihdoin mukaan tarinaan.

Muumipapan urotyöt täydentää Muumien maailman hahmogallegiaa ja valoittaa mukavasti tapahtumia menneisyydestä. Jäin miettimään Nuuskamuikkusen ja Pikku Myyn sukulaisutta, mikä mainitaan kirjassa... mitä kautta he ovat sukua? Onko Mymmeli Nuuskamuikkusen äiti vai kuka?

Satujen ystävänä on ihanaa lukea tapahtumista joita fysiikan tai logiikan lait eivät kahlitse. Muumien lukemiseen tulee nyt kuitenkin tauko, sillä vuoroa odottaa pari paksumpaa romaania. Jonain päivänä palaan jälleen Muumilaaksoon...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.