maanantai 6. lokakuuta 2014

Kirjallinen kiekkokierros: Oulu

Ville Haapasalo - Kauko Röyhkä - Juha Metso: "Et muuten tätäkään usko..."

Yksi viime vuoden ihania kirjayllätyksiä oli Ville Haapasalon varhaisvuosista Venäjällä kertonut "Et kuitenkaan usko..." Sen jatko-osa "Et muuten tätäkään usko" ilmestyi nopeasti ja saman kaartin tekemänä, tottakai. Tämä oli Teemun lisäksi minulle se syksyn odotettu uutuus ja pakkohankinta omaan hyllyyn. Edellisessä osassa Ville Haapasalo kävi teatterikoulun ja nousi tähdeksi. Mutta mitä tapahtui 2000-luvulla kun suomalaisetkin oppivat tuntemaan miehen?
"Et muuten tätäkään usko..." on nopealukuinen ja idealtaan sekä toteutukseltaan täysin identtinen kuin "Et kuitenkaan usko..." Ajatusmaailmaltaan se on vakavampi ja niitä uskomattomia tarinoita on vähemmän. Ville kertoo elämästään yhtenä venäjän kuuluisimmista ihmisistä ja kaipaa jo eläkkeelle. Samalla käsitellään Ukrainan kriisi ja suomalaisten ennakkoluulot itänaapuria kohtaan. Nämä vakavammat kohdat ovat tarinan parasta antia ja valottavat monien asioiden taustoja enemmän kuin olen koskaan ymmärtänyt uutisista. Kirjan haastattelut on tehty Georgiassa Villen 30 päivää -ohjelman kuvausmatkalla ja näiden sarjojen kulisseista kuullaan myös juttuja.

Ensimmäinen "Et muuten tätäkään usko..." jälkimaku oli ei jälkimakua. Ei oikeastaan yhtään sellaista huippukohtaa kirjasta tai kuvaa mikä olisi jäänyt mieleen (jos kansikuvaa ei lasketa). Jotenkin tuli sellainen fiilis, että tämä on tehty hieman liian nopeasti. Ei sentään hutiloiden, mutta liikaa edellisen osan menestykseen luottaen. Lukuja on enemmän ja ne ovat lyhempiä: moni loppuikin kesken ennen kuin ehti edes alkaa. Juha Metso on napannut jälleen hienoja otoksia, mutta ne jäivät etäisemmiksi kuin edellisen kirjan kuvat. Kauko Röyhkällä on hyviä huomioita ja kysymyksiä omissa repliikeissään, mutta ne eivät pääse samalla tavalla lentoon. Voi, kunpa tätä jatko-osaa olisi tehty edes vuoden verran pidempään!

Osallistun "Et muuten tätäkään usko..." -kirjalla Kiekkokaupunkien kirjakierros kaudella 2014-2015 lukuhaasteeseen. Teoksen varsinainen kirjoittaja Kauko Röyhkä on Oulusta, joten tarina edustaa kirjallisessa kiekkomaailmassa Kärppiä. Lätkämatsin pistepotista annan kirjalle vain yhden. Peliesitys ei nyt enää vakuuttanut. Se jaksoi kantaa varsinaisen peliajan loppuun, muttei voittoon asti. Yllätysmomentumi oli jo käytetty ja seuraavaan otteluun Kärppien hyökkäysketjun Haapasalo - Röyhkä - Metso on keksittävä uusia kikkoja jos haluavat voittaa lukijan puolelleen.

2 kommenttia:

 1. Ikävää, että tässä on venytetyn vitsin makua. Hyvän aloitusosan jälkeen on aina sääli, jos mennään liian kiireellä eteenpäin ja kakkososa lässähtää. Kannesta kyllä tykkään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tässä on ulkoasu mietitty kohdalleen jo ensimmäisessä osassa ja se toimii. :) Vaikea keksiä yhtä tiettyä syytä tai osalauetta mikä tässä erityisesti mättää, joten sanon että kaikken olisi voinut tehdä paremmin ja hitaammin. Harmi, kertakaikkiaan.

   Vähän sama meininki on Nelosen Haapasalo goes America -sarjassa mikä kierrätti 30 päivässä -ohjelmien idean eri mantereelle eikä ainakaan vielä ensimmäisessä osassa saanut minua innostumaan.

   Poista

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.