keskiviikko 12. marraskuuta 2014

Kirjallinen kiekkokierros: Turku

Magdalena Hai: Kerjäläisprinsessa (Gigi ja Henry 1)

Steampunk. Ihan uusi genre luettavaksi. Fantasian alalaji kuitenkin.

Ennakkokuvitelma nimen perusteella: jotain sotkuista, ja "kill you all" -meininkiä. En edes tiedä onko tuo jälkimmäinen punk-musiikkia vai ei ja liittyykö se steampunkkiin. Kill you all, enivei.

Todellisuus: yhdistelmä teknologiaa ja yliluonnollisia elementtejä, sijoittuu jokseenkin vinksahtaneelle 1800-luvulle. Kuulostaa oikein sopivalta!

Ja sitten tarinaan:
Tartuin paperiin ennen kuin joku muista ryysyläisistä ehtisi napata sen. Se tuntui minun sormiini tavallista paksummalta ja sen pinta oli röpelöinen. Kallista paperia. Jopa siihen piirretyt kirjaimet oli tehty niin vahvalla musteella, että ne nousivat kohokuviksi peukaloni iholle. Ne sanoivat:

Herra Lukas (Konstantin IV Astronomikos) Gregorovits
Kelpepperinkatu, lihakaupan yläkerta.

"Mitä siinä lukee?" Henry harppoi viereeni ja kurkisti lappua, jota puristin kädessäni. Tuijotin edelleen paksulla, punertavalla musteella piirrettyjä kirjaimia. Kurkkuani kuristi.
"Siinä on minun isäni nimi ja osoite."
"Onko se kirje? Miksi olet noin järkyttynyt?"
"Ei. Sinä et ymmärrä, Henry. Siinä on minun isäni nimi. Hänen oikea nimensä."
Olin kertonut Henrylle, meidän tarinamme. En sitä juttua, jota kerromme kaikille muille, jotka kysyvät, vaan oman, oikean tarinamme.

Gigi on maanpaossa elävä prinsessa. Itäisen Euroopan Umbrovian valtakunta on vaihtunut Grönlannin rannikkokaupungin Keloburgin yksinkertaiseen elämään. Gigin perheen rauhallinen ja tuntematon elämä rikkoutuu kun heidän asuntoonsa heitetään pommi ja hän joutuu seikkailuun ystävänsä Henryn kanssa. Juonellisesti Kerjäläisprinsessa on varsin suoraviivaisesti tapahtumasta toiseen etenevä tarina nuorille ja sitä vanhemmillekin lukijoille. Sivujen edetessä tiputellaan mukavasti tietoa menneestä ja uusia koukkuja nykyhetkestä.

Gigin ja Henryn tarinan paras ja minulle koukuttavin asia on sitä varten luotu maailma: muutos luonnonhistoriassa ja jään alta puoliksi paljastunut Grönlanti. Keloburgin kaupunki haisee oikealta jo pelkkien sanojen kertomana ja tekniset kojeet naksahtelevat eteenpäin pitkin linnan käytäviä. Yliluonnollista osuutta tässä edustavat omaa hassua murrettaan puhuvat ihmissudet. Kirjaan keksitty nimistö tukee mukavasti maailmansa uskottavuutta, Keloburgissa piipahtaisi mielellään muutenkin kuin kirjan sivuilla.

Kerjäläisprinsessa alkaa sivun mittaisella kohtauksella jostain kirjan myöhemmiltä sivuilta. Minulle se muistutti liikaa Twiligteja (ihan ok luettavaa viimeisen osan sivulle noin sata asti, sen jälkeen mentiin pahasti pöpelikköön) enkä vielä innostunut tarinasta. Sen sijaan seuraava sivu tarjosi nannaa! Se esittelee Gregorovia Anastassija Ludovica Konstantininan eli Gigin nimen koko kauneudessaan. Okei, minulla onkin fiksaatio useamman (aatelis)nimen sointuviin kokonaisuuksiin... Sen jälkeen tarina rullasikin vauhdilla loppuun asti, ilman turhaa tyhjäkäyntiä. Kirjassa on vain vajaa 200 sivua, onneksi jatko-osat ovat pidempiä.

Kirja on viihdyttävä ja nopealukuinen, eikä steampunk -genren kannata antaa olla liian suuri este Kerjäläisprinsessan lukemiselle. Fantasian, tieteiskirjallisuuden, seikkailun tai tekniikan ystäville tämä on varmasti mukava kokemus, suosittelen! Hyvää kotimaista kirjallisuutta ei ole koskaan liikaa. En kuitenkaan päässyt vielä kunnolla sisään päähenkilöiden hahmoihin ja persooniin tai samaistunut heihin, mutta eiköhän tämä korjaannu jatko-osissa.

Magdalena Hai on kirjailijapseudonyymi jonka nettisivu ei kotipaikkaa kerro ja se hänelle sallittakoon. Sain Osuuskummalta Twitterissä vinkin että hän on "(ainakin melkein) Turusta", joten sinne Kiekkokaupunkien kirjakierros kaudella 2014-2015 -lukuhaaste minut nyt vei. Ja hei, onhan liigajoukkueillakin pelaajia aina ulkomaita myöten, joten pieni apu on myös tällä kiekkokierroksella sallittua. TPS antoi viime viikolla potkut koko valmennusjohdolle ja sillä oli piristävä vaikutus joukkueen peliin. Kerjäläisprinsessa oli viihdyttävää luettavaa ja pelisuunnitelma uskottava. En vielä rakastunut Gigiin ja Henryyn, joten ottelupisteitä tästä kilahtaa kahden verran. Mutta pidin tarinasta niin paljon että luen ihan varmasti loputkin osat. Magdalena Hai on erittäin pätevä valinta Tepsin uudeksi valmentajaksi!

Kerjäläisprinsessa on myös marraskuun lukuvinkkini Lastukirjastoille. Tarkista kirjan saatavuus.

6 kommenttia:

  1. Steampunk on minullakin vielä korkkaamatta, mutta kovasti tämä genre kiinnostaa jo tuon 1800-luvun vuoksi. Se on vissiin sopivan kaukainen ajankohta, että alkaanut romantisoitua omassa mielessä. :)

    Hain kirjoja on kehuttu monessa blogissa, joten tämä sarja on alkanut kiinnostaa. Minulla on jo toinen kirja jemmassa Turkua varten, mutta otan tästä vinkin talteen.: )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutustu ihmeessä! Minäkin pyörittelin tätä harkinnassa liian kauan. Onneksi trilogian kaikki osat ovat jo ilmestyneet -tiedossa vähemmän tuskallista odotusta jos jää koukkuun! :)

      Poista
    2. Tähän jää koukkuun! Seuraava osa on jo aivan huikea. Aion lukea kolmosen ihan näillä näppylöillä. Suosittelen lämpimästi joka ikäluokalle!

      Poista
    3. Voi ei! :D Pitää yrittää saada ne molemmat yhtä aikaa lainaan...

      Poista
  2. Tämän aikuislukijan mielestä sarja pääsi oikein kunnolla käyntiin siinä toisessa osassa, joten se ehdottomasti lukuun! Hienoa on tämä kirjallisuus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vilkuilin tänään Kellopelikuninkaan ja Susikuningattaren saatavuutta. Molemmat olivat hyllyssä ja vähältä piti, etten mennyt kirjastoon. Ainoastaan keskeneräinen Lohikäärmetanssi 2 sekä jo lainatut kiekkokierroksen seuraavat opukset saivat minut toisiin aatoksiin. Ehkä Gigi ja Henry viihdyttävät minua sitten joulun pyhäpäivinä tai mahdollisimman pian ensivuonna...

      Poista

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.