torstai 27. marraskuuta 2014

Westerosin viimeisimmät kuulumiset

George R R Martin: Lohikäärmetanssi 2

Juttu käsittelee Tulen ja jään laulun viidettä ja uusinta osaa, joten luvassa on muutama spoileri jos et ole vielä edennyt sarjassa näin pitkälle. Olen aiemmin esitellyt Lohikäärmetanssi ykkösen.

Tämän kirjan lukemiseen upposi kyllä luvattoman kauan aikaa... Hankin sen heti ilmestymisen jälkeen ja kuitenkin luin syksyn aikana monen monta muuta kirjaa yhtä aikaa. Halusin toki päästä tämänkin loppuun, mutta viime kuukausina on ilmestynyt useita kiinnostavia kirjoja sekä kirjallinen kiekkokierros -lukuhaaste on vienyt mukanaan... Oli niin paljon helpompaa laittaa Lohikäärmetanssi hetkeksi syrjään kuin jättää vaikkapa Teemu odottamaan lukemista. Ja olihan taustavaikuttajana myös se seikka, että kirja on jo kertaalleen englanniksi luettu. Sekä luopumisen tuska: jatkoa ei ole julkaistu vielä millään kielellä. Nyt on vain odotettava.

Mutta millaisin fiiliksin?
Värijärkevän kuvan ottaminen marraskuun pimeydessä -mahdotonta.
Lohikäärmetanssin jälkimmäinen puolisko ohittaa Korppien kestin lopun ja nyt mukana on koko Westerosin hahmokaarti. Tapaamme jälleen esimerkiksi tyrmään päätyneen Cersein sekä pikkutytön joka ei suostu kertomaan kuka on. Koska kertojahahmoja on enemmän kuin aiemmassa osassa, joutuu lukija odottelemaan pidempään ennen kuin pääsee jälleen jonkin tietyn hahmon matkaan. Henkilögalleria on onneksi sen verran herkullinen, ettei aika tullut pitkäksi minkään hahmon kanssa. Tosin toivon, edelleen, ettei hahmoja tule enää enempää eikä käsittääkseni ole tulossakaan. Juonenkäänteitä tässä kakkososassa oli enemmän kuin ykkösessä. No, mitäpä muuta olisi voinut odottaa.

Kuulemma jossakin internetin ihmeellisen maailman syövereissä on fanien arvauksia sarjan tulevista tapahtumista sekä loppuratkaisusta. Okei, tämä on itsestäänselvyys. Siis: sellainen fanien kyhäämä arvaus, minkä kirjalija itse on myöntänyt olevan oikein. Tämä olikin sitten allekirjoittaneelle uutta tietoa. En ole tuota arvausta lukenut enkä näillä näkymin lue. Ja totta puhuen en tiedä onko kirjailija vahvistanut jonkin tietyn arvauksen oikeaksi vai onko hän vain todennut että joku niistä on oikein. Mutta kaiken kaikkiaan jännittävä tilanne, enkä keksi yhtään vastaavaa ennakkotapausta, missä kirjailija olisi kertonut etukäteen noinkin seikkaperäisesti mitä kauan odotetussa loppuratkaisussa tapahtuu. Ja jälleen oletan että se arvaus on seikkaperäinen. No, se siitä.

Lohikäärmetanssi kakkosen luettuani jään odottelemaan jatkoa haikein ja odottavin fiiliksin. Seuraava, ja toivottavasti todellakin toiseksi viimeinen osa näyttää paljon mitä tarinan lopulta on odotettavissa ja pystyykö kirjailija viemään juonenkäänteet suosiolla loppuun. Ja ennen kaikkea haluan tietää miten käy eräälle henkihieveriin jätetylle hahmolle!

Kirja on ollut luettavana jo muutaman kuukauden, joten uskallan laittaa kansien välistä kohtuullisen spoilaavan lainauksen:

Daenerys Targaryen loikkasi lohikäärmeen selkään, tarttui keihääseen ja repi sen ulos. Sen kärki oli puolittain sulanut, rauta punahehkuista. Hän viskasi sen pois. Lohikäärme vääntelehti hänen allaan. Sen lihakset väreilivät, kun se keräsi voimiaan. Ilma oli hiekkaa sakeanaan. Dany ei nähnyt ympärilleen, ei pystynyt hengittämään, ei pystynyt ajattelemaan. Mustat siivet paukahtivat kuin salamanisku, ja yhtäkkiä tulipunainen hiekka vajosi kauemmas hänen allaan.
Päästään pyörällä Dany sulki silmänsä. Kun hän aukaisi ne uudelleen, hän näki kyynelten ja pölyn läpi vilaukselta meereeniläisiä kaukana alhaalla juoksemassa portaita ylös ja kadulle.
Piiska oli yhä hänen kädessään. Hän läimäytti sillä Drogonia kaulalle ja huusi: "Korkeammalle!" Hänen toinen kätensä puristi selkäkilpiä, sormet etsivät otetta. Drogonin suuret, mustat siivet piiskasivat ilmaa. Dany tunsi sen kuumuuden reisiensä välissä. Hänen sydämensä oli pakahtumaisillaan. Nyt, hän ajatteli, nyt, totisesti, tee se, vie minut mukanasi, LENNÄ!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.