perjantai 12. joulukuuta 2014

Humoristista sarjakuvaa aiheittain

Pertti Jarla: Fingerpori Kamppailuni, Lääkärileikit & Tutkanpaljastin

Jälleen on tarjolla nerokkaan ja hävytöntä huumoria! Fingerporin perinteisempien albumien lisäksi luin nyt teema-albumit Kamppailuni, Lääkärileikit sekä Tutkanpaljastimen:
Kamppailuni on itse asiassa ensimmäinen hankkimani Fingerpori, ostin sen kirjakaupan alennusmyynnistä ainakin vuosi tai pari vuotta sitten. Jostain syystä se on jäänyt bloggaamatta. Lääkärileikit ja Tutkanpaljastin löytyivät kirjastosta, joten esittelen nämä kaikki nyt kerralla. Jo kansikuvat kertovat mistä näissä on kyse: yhteen albumiin on koottu parhaat sota/politiikka-, terveydenhoito- sekä liikenne -aiheiset Fingerporit. Albumit ovat pienikokoisia ja nopealukuisia, yhdellä sivulla on vain yksi strippi ja koko albumi on värillinen.
Fingerpori: Taisteluni sivu 20.
Fingerpori alkoi ilmestyä -nyt on pakko luntata- vuonna 2006 eikä loppua ole onneksi vielä näkyvissä. Pertti Jarlalla tuntuu olevan pohjaton mielikuvitus ja taito löytää ilmaisuista se toinen, pimeämpi merkitys ja kääntää se sarjakuvaksi. Lisäksi Fingerporin maailma ja hahmogalleria on niin monipuolinen, että se mahdollistaa käytännössä minkä tahansa aiheen käsittelyn.
Fingerpori: Lääkärileikit sivu 27.
Näissä kolmessa kokoelmassa on jonkin verran samoja strippejä kuin perinteisissä albumeissa. Vaan eipä tuo haittaa. Vaikka samaan tarinaan törmää uudelleen, se tuntuu yhä hauskalta. Vaikka sen muistaisi ulkoa, on uusintaluku miellyttävä tapaaminen tutun kanssa, ei pakkopullaa. En ole kyllästymässä näihin, en vielä pitkään aikaan.
Fingerpori: Tutkanpaljastin sivu 69.
Fingerporiin voi tutustua lukemalla minkä tahansa albumin tai stripin. Olen myös nähnyt joitain pidempiä Fingerporeja, sellainen taisi ilmestyä ennen viime juhannusta Hesarissa. En kuitenkaan oikein lämmennyt juonelliselle, noin sivun mittaiselle Fingerporille. Tämä on parhaimmillaan lyhyinä kahden tai kolmen ruudun älynväläyksinä joissa juodaan Mannerheimin snapsi, muistellaan ensihoitoa tai revitellään soramontulla Yamahalla.

Suosittelen!

PS: Kuka osaisi kertoa missä albumissa on julkaistu suosikki Fingerporini "Laitoin hanskat naulaan, vedä käteen"? Vai onko julkaistu missään? En äkkiseltään muista nähneeni sitä vielä yhdessäkään albumissa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.