keskiviikko 31. joulukuuta 2014

TOP-5 kirjat 2014

Kello tikittää ja hiekka valuu tiimalasissa uhkaavasti. Vuosi 2014 on pian mennyttä. Siihen on mahtunut monenlaista kokemusta lukemisen saralla: osallistuin ensimmäistä kertaa lukumaratonille, aloitin yhteistyön Lahden kaupunginkirjaston kanssa ja lähdin mukaan Kirjalliseen kiekkokierrokseen. Kuten aiemminkin, olen valinnut luettavat kirjat milloin oman kiinnostuksen, milloin suositusten tai vinkkien perusteella. Joskus olen saanut kirjan lahjaksi. En käytä arvostelukappaleita, joten jokainen päätös lukea jokin kirja on loppupelissä omani, samoin mielipiteeni tarinasta.

Nyt on viimein aika rankata päättyvän vuoden kirjaparhaimmisto. En välitä kirjojen julkaisuvuosista, vaan mukaan pääsevät kaikki vuoden aikana lukemani opukset, niin uudet kuin vanhemmat. Kanditaatit lukujärjestyksessä ovat:


Jan Guillou: Keikari
Maija Vilkkumaa: Nainen katolla
Juha Seppälä: Ei kenenkään maa
Juha Veli Jokinen: Se on siinä! Antero Mertarannan parhaat
Mikko Partanen & Kalle Lamberg: MM-kisaekstra, Urheilutoimittajien sattumukset
John Kotter & Holger Rathgeber: Jäävuoremme sulaa
Mika Waltari: Johannes Angelos
M.L. Stedman: Valo valtameren yllä
Salla Simukka: Musta kuin eebenpuu
Anni Nupponen: Putoavan tähden prinsessa
Erkki Kauhanen: Segrfellin unikuningas
Adam Johnson: The Orphan Master's Son
Per Ole Persson: Jaco
Kristiina Vuori: Disa Hannuntytär
Anni Nupponen: Nainen ja kuningas
George R. R. Martin: Lohikäärmetanssi 1
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
Tove Jansson: Muumit ja suuri tuhotulva (äänikirja)
Pentti Sainio: Kummolan kääntöpiiri
John Cleland: Fanny Hill
Helena Waris: Vuori*
Kaari Utrio: Sunneva
Pertti Jarla: Fingerporin naamakirja
Pertti Jarla: Fingerporin naamakirja 2
Tuomas Saloranta: Hopea-arkun metsästäjät
Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti
Tove Jansson: Taikurin hattu
Tove Jansson: Muumipapan urotyöt
Mark Helprin: Talvinen tarina*
Jere Laine: Sota 2016
Anni Nupponen: Joen Jumala*
Mika Wickström: Lapsia liukkaalla jäällä
Eowyn Ivey: Lumilapsi
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät
Bernd Brückler & Risto Pakarinen: Elämää KHL:ssä
Ari Mennander: Teemu*
Ville Haapasalo - Kauko Röyhkä - Juha Metso: "Et muuten tätäkään usko..."
Mona Leo: Elämä rakastaa sinua
Salla Simukka: Jäljellä
Salla simukka: Toisaalla
Timo Sandberg: Mustamäki
Magdalena Hai: Kerjäläisprinsessa*
George R R Martin: Lohikäärmetanssi 2
Pertti Jarla: Fingerpori Taisteluni
Pertti Jarla: Fingerpori Lääkärileikit
Pertti Jarla: Fingerpori Tutkanpaljastin
Pirjo Tuominen: Vihreät oksat*
Milla Paloniemi: Kiroileva siili 4
Milla Paloniemi: Kiroileva siili 5
Milla Paloniemi: Kiroileva siili 6
Juha Itkonen: Seitsemäntoista
Magdalena Hai: Kellopelikuningas
Magdalena Hai: Susikuningatar

(* = kirja oli kuukauden lukuvinkki)

Tänä vuonna luin yhteensä 53 kirjaa eli melkein kirja per viikko -tahdilla mentiin. Yllätyin. Toisaalta listalla on useita lyhyitä teoksia sekä nopeasti luettavia sarjakuvia. Eipä tällä määrällä oikein kilpailla oikeiden kirjablogien kanssa. Enkä yritäkään, sillä muut harrastukseni vievät myös kallista vapaa-aikaa.

Viiden parhaan kirjan valinta tuosta joukosta oli haastavampaa kuin vuosi sitten. Jouduin jättämään monta erittäin hyvää ja suosittelun arvoista tarinaa joukon ulkopuolelle. Toisaalta kahden parhaan kärki oli selvillä jo jonkin aikaa -eikä loppuvuonna löytynyt niitä mieleenpainuvampia lukuelämyksiä.

Näitä viittä valitessani luin yllä olevaa listaa edestakaisin ja päädyin tavalla tai toisella itselleni unohtumattomiin teoksiin. Kyse on ennen kaikkea siitä tunteesta, mikä kirjoilla on edelleen sisimmässäni. Näissä on jotain, mikä on jättänyt jäljen sieluuni.

Vuoden 2014 TOP-5 kirjani, linkkeineen alkuperäisiin esittelyihin, ovat:Sija 5. Jere Laine: Sota 2016
Operaatio Helsinki
Pelottavan todentuntuinen ja uskottava kurkistus lähitulevaisuuteen. Kirja ei ole henkilökuvauksen riemuvoitto, vaan toimintavetoinen tarina. Sotakuvaus syineen ja seurauksineen avautuu myös armeijaa käymättömälle. Lahtelaiselle tämä tarjoaa myös tuttuja maisemia sekä paikkoja.


Sija 4. Anni Nupponen: Nainen ja kuningas
Nupposen tuotannosta olisi voinut valita minkä tahansa kirjan. Nainen ja kuningas puhuttelee erityisesti sen pohtivalla ja rauhallisella kerronnalla. Kauniin surullinen tarina, missä on helppoa samaistua päähenkilöiden vaikeisiin ratkaisuihin.


Sija 3. Ari Mennander: Teemu
Hyvää kannatti odottaa. Jättimäinen järkäle, huolella toteutettu. Upea ulkoasu ja ainutlaatuinen tositarina. Tirautin muutaman kyyneleen tätä lukiessani.


Sija 2. Eowyn Ivey: Lumilapsi
Sydäntäsärkevän kaunis satu aikuisille. Tämän luettuasi odotat talviöitä, tähyilet ikkunasta pimeään ja pelkäät kesän ensimmäisiä lämpimiä päiviä. Yksinkertaisuudessaan uskomattoman taianomainen kertomus.


Sija 1. Adam Johnson: The Orphan Master's Son
Fiktiivinen Pohjois-Koreaan sijoittuva kertomus liikkuu jatkuvasti uskottavuuden rajoilla. Juoni on niin uskomaton, ettei sitä voi selittää järkevästi, ei ainakaan kokonaan vaan se on luettava itse. Tämä naurattaa ja aiheuttaa pahoinvointia. Sivut tihkuvat kärsimystä ja haurasta uskoa parempaan. Kirjaa ei pysty unohtamaan.
Oikein hyvää uutta vuotta 2015!

6 kommenttia:

 1. Onpa kivaa huomata, että The Orphan Master's Son on päässyt ihan TOP5-listallesi. En ole vielä ehtinyt kirjaa lukea, mutta se kiinnostaa kyllä kovasti ja onhan se helposti saatavissa omassa hyllyssä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti kirjan luettuani olin varma sen päätyvän TOP vitoseen ja vuoden edetessä varmistui sitten ykköspaikka. :) Toivottavasti ehdit lukea kirjan vaikka ensivuoden aikana ja se olisi yhtä upea elämys myös sinulle!

   Poista
 2. Lumilapsi melkein lähti mukaani kirja-alesta, muttei sitten kuitenkaan. Taidan tyytyä kirjastolainaan. Kauniin kuuloinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nou hätä, sama kaunis ja riiivä tarina siellä kansien välissä on myös lainattuna. ;) Pitääkin tähyillä alennuksia, sillä tämän voisi hankkia omaan hyllyyn...

   Poista
 3. Tuo Orphan Master's Son on kyllä melkoisen erikoinen jytky. Minä meinasin jättää sen kesken, mutta en kuitenkaan voinut. Onneksi, sillä kirja kyllä palkitsi ja itse rankkaisin sen viime vuoden erikoisimmaksi lukukokemukseksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän. Keskeyttäminen ei käynyt mielessä, mutta ensimmäisen osan lähestyessä loppua epäilin vahvasti että olenko nyt lukemassa sitä kirjaa mikä esitellään takakannessa vai jotain ihan muuta. :D

   Poista

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.