keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Lahden pääkirjasto ja asiakkaan tietosuoja -uutta kerrottavaa

Huolestunut kansalainen ja kirjaston käyttäjä täällä taas, moi!

Ihan ensimmäiseksi suosittelen lukemaan kommentteineen syyskuisen bloggaukseni "Haluatko kirjaston käyttäjien näkevän tietosi?"

Päätin nostaa tämän vanhan jutun esille uudella kirjoituksella, sillä huomasin asian edistyvän. Tänään Etelä-Suomen Sanomien sivuille on ilmestynyt uutinen "Tietosuojavaltuutetulta selvityspyyntö Lahden pääkirjastolle". Linkistä pääsee lukemaan koko jutun, ei ole paljoa tekstiä. :)

Kirjastolla on melkein kolme viikkoa aikaa vastata selvityspyyntöön. Sen jälkeen asia toivottavasti laitetaan pakettiin ja saan Tietosuojavaltuutetulta viestiä, että miten kävi.
Ennenmuinoin kirjoitettiin tuohelle eikä tarvinnut miettiä tietosuoja-asioita. Tuolikin oli valmiina kiveen muotoiltuna.
Palasin tämän jutun puitteissa myös tuohon syyskuiseen kirjoitukseeni. Samalla huomasin, että kirjaston edustaja on jossain vaiheessa poistanut sieltä yhden kommenteistaan. Tämä on todennäköisesti tapahtunut sen jälkeen kun olen itse 9. lokakuuta laittanut oman kommenttini, en ainkaan muista että sitä olisi poistettu vielä silloin. Saan sähköpostiin ilmoituksen ainoastaan uusista kommenteista, en siitä jos joku sellaisen poistaa.

Harkitsin hetken ajan palauttavani kommentin takaisin. En tiedä onnistuisiko se blogin hallintapaneelista, enkä edes kokeillut sitä. Viimeisin keino olisi kopioida se sähköpostistani, sillä uuden kommentin ilmoituksessa on aina mukana myös se teksti minkä kommentoija on jättänyt. Kommentit nimittäin näkyvät blogissa vasta kun olen ne hyväksynyt.

Lopulta tulin päätökseen että antaa olla. Kommentoijalla on mahdollisuus poistaa kommentti, joten kunnioitan sitä. Vastauksestani voi kuitenkin päätellä mitä siinä poistetussa kommentissa on ollut.

Mutta aika jännä veto pääkirjaston johtavalta informaatikolta...

***

Mukavia lukuhetkiä teille lukijoilleni! Palaan asiaan kun sen tiimoilta on taas kerrottavaa. :)

***
Lisäys 31.1.2015

Uusi käänne tilanteessa liittyy suoraan edelliseen, joten jatkan juttua tänne perään, enkä uuteen kirjoitukseen. Eilen uutisoitiin, että varausten itsepalvelunouto Lahden pääkirjastossa loppuu huomenna:

ESS Kirjasto luopuu suositusta palvelusta
YLE Varattuja kirjoja ei voi enää itse hakea hyllystä - asiakas valitti henkilötietojensa käytöstä

Olen erittäin tyytyväinen tähän käänteeseen. En ole koskaan vastustanut itsepalvelunoutoa idean tasolla ja se on minun puolestani tervetullut takaisin heti kun asiakkaiden tietosuoja on kunnossa.

***
Lisäys 5.6.2015
Tarina sai päätöksen: Tietosuojavaltuutettu on puhunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.