sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Kirjallinen kiekkokierros: Pori

Leila Tuure: Hatuntekijä

Tällä kertaa vastaan tuli tarina, mikä oli mukava ja nopea lukea. Toisaalta taas aika nopeasti unohdettavissakin. Luvassa ei ole suurensuurta ylistystä, muttei mitään valtavia hakkumisiakaan. Matkataan parisensataa vuotta ajassa taaksepäin ja länsirannikolle. Tervetuloa hattumaakarin puotiin Poriin!
Greta pääsee apulaiseksi hattukauppaan ja löytää sielä uuden suunnan elämälleen. Kun osaa oikeanlaiset ompeleet ja on taitoa suunnitella ihania luomuksia, voi edetä vaikka mihin, myös hame päällä. Valitettavasti vain rikas kauppias, leskimies Arvid on päättänyt saada Gretasta uuden emännän huusholliinsa, keinolla millä hyvänsä. Kun kouluunkin pääsevät vain pojat, niin miten hatuntekijä nainen voi pärjätä omillaan?

Hatuntekijä on juoneltaan varsin perinteinen vaikeuksien kautta voittoon -tarina, nimen omaan naisen näkökulmasta. Kirjan ensimmäinen luku on hieman sekava eikä vielä herättänyt mielenkiintoa. Sen jälkeen tapahtumiin pääsikin hyvin sisälle ja kirjan luki nopeasti loppuun. Tavallisen kirjakielen lisäksi repliikeissä on käytetty Porin murretta, mihin on laitettu mukaan hitunen ruotsia sekä vanhoja ilmauksia. Hetkisen totuttelun jälkeen tällainen hidas hämäläinen pystyi ymmärtämään länsirannikon asukkaiden puhetta.

Tarina sijoittui muualle kuin historiallisen Suomen keskeisimpiin kaupunkeihin, ja kirjallisuudessakin vaihtelu virkistää. Kuvittelin 1800-luvun Porin jonkinlaiseksi takapajulaksi, mutta sieltähän käytiin kauppaa vaikkapa Lontoossa asti ja seurattiin Pariisin muotia. Greta on sopivan kiinnostava ja sisukas kirjan päähenkilöksi. Välillä toivoin että kirjassa olisi ollut kuvitusta ja olisin nähnyt hänen tekemänsä hatut muutenkin kuin mielikuvituksessani.


Hattu tai kypärä päässä, ei niin väliä. Hatuntekijä saa kunnian edustaa Kiekkokaupunkien kirjakierros kaudella 2014-2015 -haasteessa Porin Ässiä. Tarina pureutui kivasti entisajan eloon sekä naisten asemaan -asiaan mille olisi syytä antaa enemmän arvoa myös kiekkokaukalossa. Viihdyttävyyttä ja sanomaa riitti kahden ottelupisteen verran. Ja tämän myötä olenkin jo edennyt haasteen loppusuoralle. Jäljellä on enää kaksi kiekkokaupunkia, Kuopio ja Espoo. Kaupunkien kirjat olen jo valinnut, nyt vain odottelen että saan ne vuorollani luettavaksi kirjastosta.

HelMet-kirjastojen haasteeseen kuittaan tästä kohdan 41. kirja, jonka kirjoittaja oli yli 65-vuotias, kun kirja julkaistiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.