maanantai 20. huhtikuuta 2015

Kirjallinen kiekkokierros: yhteenveto

Viime syksynä, sopivasti ennen kiekkokauden alkua Oksan hyllyllä-blogissa alkoi paras lukuhaaste ikinä, Kiekkokaupunkien kirjakierros kaudella 2014-2015. Olen yleensä vältellyt lukuhaasteita, jotta ehtisin muiden harrastusten lomassa lukea edes ne minua kiinnostavat kirjat. Tästä kiekollisesta lukuhaasteesta en kuitenkaan enää voinut kieltäytyä ja hyppäsin innolla mukaan. Linkin takaa löytyvät ohjeet sekä tehtävänanto, lyhyesti kerrottuna tarkoitus oli lukea kauden aikana yksi kirja jokaista Liigassa pelaavaa lätkäjoukkuetta kohden.

Luin haasteen aikana vaaditun määrän eli 14 kirjaa, seuraavassa järjestyksessä:

Jyp Jyväskylä: Harjukaupungin salakäytävät (Pasi Ilmari Jääskeläinen)
Kärpät Oulu: "Et muuten tätäkään usko..." (Ville Haapasalo - Kauko Röyhkä - Juha Metso)
HIFK Helsinki: Elämä rakastaa sinua (Mona Leo)
Ilves Tampere: Jäljellä (Salla Simukka)
Tappara Tampere: Toisaalla (Salla Simukka)
Pelicans Lahti: Mustamäki (Timo Sandberg)
TPS Turku: Kerjäläisprinsessa (Magdalena Hai)
SaiPa Lappeenranta: Vihreät Oksat (Pirjo Tuominen)
HPK Hämeenlinna: Seitsemäntoista (Juha Itkonen)
Sport Vaasa: Kuokkamummo (Marko Hautala)
Lukko Rauma: Ouramoinen (Juha Jyrkäs)
Ässät Pori: Hatuntekijä (Leila Tuure)
Kalpa Kuopio: Murha tuomiokapitulissa (Marja-Sisko Aalto)
Blues Espoo: Kaikkien aikojen tarina (Jussi Siirilä)
Runkorjan ottelussa on mahdollista saada pisteitä nollasta kolmeen, joten annoin kirjoille ottelupisteet peliesitysten eli lukuelämysten perusteella. Kirjallisen kiekkokierroksen runkosarja meni siis näin:

Nolla pistettä
HIFK: Elämä rakastaa sinua

Yksi piste
Kärpät: "Et muuten tätäkään usko...."
HPK: Seitsemäntoista

Kaksi pistettä
Jyp: Harjukaupungin salakäytävät
TPS: Kerjäläisprinsessa
SaiPa: Vihreät Oksat
Ässät: Hatuntekijä
Kalpa: Murha tuomiokapitulissa

Kolme pistettä
Ilves: Jäljellä
Tappara: Toisaalla
Pelicans: Mustamäki
Sport: Kuokkamummo
Lukko: Ouramoinen
Blues: Kaikkien aikojen tarina

Pisteytys oli yllättävän vaikeaa, enkä näillä näkymin ole ottamassa sitä käyttöön kirja-arvioissa. Koska pistekategorioita on vain neljä, mahtuu niiden sisään hyvin erilaisia lukuelämyksiä. Ja kirja saattaa olla muuten hyvä, mutta jos se ei kolahtanut minulle niin pistemäärä on jäänyt alhaiseksi. Parhaan käsityksen kirjoista saa lukemalla bloggauksista fiilikseni, ainakin toivon niin.
Luin haasteen aikan useita sellaisia kirjoja, mitkä olisin lukenut muutenkin (Haapasalon uusin, Kerjäläisprinsessa, Elämä rakastaa sinua, Jäljellä & Toisaalla, Harjukaupungin salakäytävät) sekä monta ennestään täysin tuntematonta opusta (Ouramoinen, Hatuntekijä, Seitsemäntoista). Lukemisjärjestykseen vaikutti paljon se, mitä oli milloinkin saatavilla ja kuinka kiinnostavia kirjoja kaupungeista löytyi. Ainoa virallinen tavoitteeni ennen haasteen alkua oli lukea vaaditut 14 kirjaa sekä tutustua kotimaiseen kirjallisuuteen. Luen sitä muutenkin, mutta haasteen myötä löytyi uusia kirjailijoita sekä tarinoita. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen suoritukseeni.

Lopuksi haluan kiittää Marika Oksaa mainiosta haasteesta! Luettavien kirjojen määrä ja haasteeseen varattu aika olivat erittäin sopivat, ja tämän yhteenvedonkin ehdin tehdä ennen mestaruuden ratkeamista. Kirjojen puolella Tappara rökitti Kärpät varsin selvästi, mutta kiekkokaukalossa käy toisin ja poika jää pohjoiseen. ;)

2 kommenttia:

 1. Kivaa, että olit tässä mukana! :) Sinulla olikin hyviä kirjoja reitillä, kun noin moni sai 3 pistettä. Tampereen ja Lahden kirjat kiinnostavat minua erityisesti, ja Turun kirjaa ja koko trilogiaa voisin myös kokeilla.

  Kaukalossa vain yksi voitto puuttuu... saapa nähdä meneekö taas jatkoaikapeliksi. Hoitaisivat nyt heti ensimmäisen tilaisuuden tullen pojan pohjoiseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luotetaan siihen, että ratkaisu tulee huomenna, Tappara on tällä hetkellä sen verran pahassa sillassa. Olin eilen niin fiiliksissä Kärppien voitosta kiekkokaukalossa, etten yhtään hoksannut kehua Pelicansin menestystä kirjallisella jäällä. Mutta siis hienoa, kun menestystä tuli tänne edes jotain kautta. :D

   Poista

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.