perjantai 5. kesäkuuta 2015

Tietosuojavaltuutettu on puhunut

Tämä on jatkoa juttuihin "Haluatko kirjaston käyttäjien näkevän tietosi" sekä "Lahden pääkirjasto ja asiakkaan tietosuoja -uutta kerrottavaa".

Sain eilen viestiä tietosuojavaltuutetulta ja syksyllä alkanut dilemma Lahden pääkirjaston tavasta käsitellä asiakastietoja on nyt päätepisteessä.

Ihan lyhesti: lopputulos oli se mitä toivoin. :)

Ja alla tietosuojavaltuutetulta saamani vastaus. Olen jättänyt siitä ja tuosta toisestakin pois tunniste- ja yhteystiedot sekä muutaman rivin, joilla ei ole merkitystä itse asiaan. Kuvan saa suuremmaksi klikkaamalla sen auki.
Se, että Lahden pääkirjasto luopui itsepalvelunoudosta oli jo tuttu juttu. Sen sijaan uusi juonenkäänne on tapauksen liittyminen jo vuonna 2008 annettuun kannanottoon. Luulin nimittäin tähän asti, että kyseessä olisi ennakkotapaus. Sain aiemman vastauksen liitteenä, ja sama keissi oli lähetetty myös vastapuolen tietoon. Ja loppujen lopuksi tietosuojavaltuutetun ei edes tarvinnut tehdä uutta päätöstä, kannanottoa tai suositusta tässä asiassa, se oli jo olemassa. Riitti, että Lahden pääkirjasto noudatti sitä. No, helpommalla olisi tosin päästy jos itsepalvelunouto olisi alun perin toteutettu fiksulla tavalla.

En tiedä mitä kirjastoa, ketä tai tapausta aiempi kannanotto koskee, mutta se on lähes identtinen Lahden pääkirjaston kanssa. Tosin silloin kirjan välissä oli pelkkä asiakkaan nimi. Koko kannanotto perusteluineen on kahtena kuvana:
Tunnustan, että tämän kannanoton luetuani yllätyin hieman. Minua häiritsi eniten kirjan väliin laitettu osoite ja jäin miettimään olisinko edes reagoinut asiaan jos siellä olisi ollut pelkkä nimi. Ehkä, ehkä en, ja turha sitä on nyt pohtia sen enempää. Henkilötietojen -jo pelkän nimen- käsittely on tarkkaa puuhaa, se tuli nyt selväksi.

Toivottavasti järjestelmät saadaan Lahden kirjastoissa mahdollisiman pian nykyaikaan ja varaukset voi noutaa itsepalveluna niin, että henkilötietoja käsitellään asianmukaisesti. No, ei ehkä ihan heti, sillä en ole vielä tässä vajaassa yhdeksässä kuukaudessa keksinyt itselleni omaa aliasta... ;)
Lahden pääkirjasto tänä aamuna.
Olen erittäin tyytyväinen siihen miten tapaus päättyi. Juttu on nyt minun osaltani käsitelty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.