lauantai 11. heinäkuuta 2015

Sielun elämää

Neal Shusterman: UnSouled (Unwind-sarja 3)

Tämä on Unwind-sarjan toiseksiviimeinen osa. Sarjaa ei ole suomennettu, joten en halua spoilata sen tapahtumia. Voit lukea kirjaesittelyn ilman, että saisit kriittisiä tietoja kolmannen osan juonesta. Suosittelen lukemaan myös sarjan ensimmäisen osan esittelyn, varsinkin jos Unwind on sinulle uusi tuttavuus. Tämä on todella hyvä!

***

Luettuani muutaman uutuuskirjan pääsin jälleen takaisin Unwindin kutkuttavaan maailmaan. Tulevaisuuteen, jossa elinkauppa on viety astetta pidemälle kuin nykypäivänä. Samalla on vaarannettu nuorten henki antamalla se heidän vanhempiensa tai yhteiskunnan käsiin. Connor, Risa ja Lev jatkavat kamppailua olemassaolonsa puolesta. Nyt ohitetaan tarinan puoliväli ja lähestytään vääjäämättä loppua. 
FOLLOWING IS A PAID POLITICAL ADVERTISEMENT
"Last year, I lost my husband of thirty-five years to a burglar. He just came in trough the window. My husband tried to fight him off and was shot. I know I can never bring my husband back, but there's a proposition on the ballot that can finally make criminals truly pay for their crimes, flesh for flesh.
"By legalizing the unwinding of criminals, not only do we reduce prison overcrowding, but we can provide lifesaving tissues for transplant. Further, the Corporal Justice law will allow for a percentage of all proceeds from organ sales to go directly to victims of violent crime and their families.
"Vote yes on Proposition 73. United we stand; divided criminals fall."
-Sponsored by the National Alliance of Victims for Corporeal Justice

UnSouled jatkuu napakan alun jälkeen ehkä hieman verkkaisemmin kuin Unwind tai UnWholly. Silti kirjassa ei ole tyhjäkäyntiä tai ylimääräisiä pätkiä. Loppua kohden saadaan sitten enemmän uusia juonenkäänteitä. Tärkeintä on se, miten sujuvasti palaset, tapahtumat ja henkilöt nivoutuvat jo luettuun ja koettuun. Tarina on suunniteltu ja kirjoitettu huolella. Tällaista on aina iloa lukea, oli genre mikä tahansa.

Unwind-sarja tarjoaa loistavaa meteriaalia jokaiselle joka haluaa pohtia ihmisyyttä sekä oikeaa ja väärää. Kirjasarjan teemoista olisi helppoa koota kokonainen etiikan kurssi. Lukijana minulle on kuitenkin analyysiä tärkeämpää suhde kirjan hahmoihin. Connor, Lev tai Risa tuskin olisivat olleet koskaan teini-ikäisen minäni ystäviä, tuskin edes kavereita. Heidän tilanteensa ja olemuksensa sen sijaan on kirjoitettu niin samaistuttaviksi, ettei sillä ole mitään väliä. Toki osasta hahmoja on tullut läheisempiä kuin toisista. Ja sitten on niitä hahmoja joita vihaa. Tunteiden liikahtaminen on aina hyvä asia. Nyt se tapahtuu astetta tykimmin.

Unwind on myös varsin synkkä sarja. Onneksi UnSouledin lopussa on kaivattu pilkahdus toivoa. Päätösosa UnDivided onkin jo lainattu ja odottaa lukuvuoroa -nyt sen pariin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.