maanantai 28. syyskuuta 2015

Pian elokuvana!

David Ebershoff: Tanskalainen tyttö

Tämän kirjan lukeminen oli melkoista tunteiden vuoristorataa. Alun tarinankerronta ei vielä hurmannut ja kirja eteni hitaasti. Luin välissä pari muuta teosta, vaikka yleensä luen vain yhtä kirjaa kerrallaan -tai ainakin pyrin siihen. Ehdin jopa julistaa Tanskalaisen tytön hudiksi, kunnes pääsin sinuiksi sen kanssa. Loppu menikin nopeasti ja jos ei ahmimalla, niin ainakin mukavassa imussa. Jälkifiilis on yhä positiivinen.

Nappasin Tanskalaisen tytön mukaani kirjojen kierrätyspisteestä. Se perustuu tositarinaan, joskin kirjailija on muuttanut tapahtumia ja henkilöitä niin paljon, ettei tarinaa voi lukea sen inspiroineen henkilön elämäkertana. Kiinnostuin kirjan aiheesta, lukeminen vain jäi odotuttamaan sopivaa hetkeä. Kuukausiksi. Kesän lopulla tartuin teokseen sillä siitä on tulossa pian elokuva ja halusin tuntea tarinan ennen kuin siitä kirjoitellaan enemmän. En tiedä vielä menenkö katsomaan elokuvaa, mutta Tanskalainen tyttö on ajankohtainen vaikkei elokuvaa näkisikään. Se on 1900-luvun alkupuolelle sijoittuva tarina yhdestä maailman ensimmäisistä sukupuolenvaihdosleikkauksista.
Greta asteli lähemmäs käsissään sinapinkeltaiset, tinasolkiset kengät. hänellä oli päällään napitettava työtakkinsa, jonka paikkataskuihin hän kätki tavaroita pitääkseen ne poissa Einarin silmistä.
"Enhän minä voi laittaa Annan kenkiä", Einar sanoi. Katsellessaan kenkiä Einar mietti, että itse asiassa ne saattaisivat sopiakin, sillä hänen jalkansa olivat pienikokoiset, rintavat ja kantapäistä pehmeät. Varpaat olivat sirot ja niissä kasvoi vain muutama musta karva. Hän kuvitteli, miten kurttuiselle rullalle kääritty sukka liukuisi valkoisten nilkkaluiden varhoksi. Se peittäisi pehmeän pohjelihaksen. Napsahtaisi kiinni liivien solkeen. Einarin oli pakko sulkea silmänsä.

Nuori nainen, Lili, herää henkiin kahden taiteilijan maalatessa muotokuvaa. Gretalla on työ kesken ja hänen puolisoaan Einaria tarvitaan hetkeksi malliksi. Einarin sisältä löytyy pieni, hämmentynyt tyttö nimeltä Lili. Avioliitto muuttuu kolmen ihmisen yhteiseloksi kun Greta kyselee mieheltään milloin Lili tulee kylään... Ja Lili jää asumaan, Lili rakastuu... Kunnes Einar joutuu tekemään päätöksen.

Einarin muodonmuutos Liliksi on helppo ja karmivan vaikea. Einarilla/Lilillä on puoliso sekä muutama ystävä, jotka tukevat häntä koko prosessin ajan. Lääkärit suhtautuvat Einarin "vaivaan" hyvin monin tavoin, kunnes löytyy lobotomian sijaan mullistavaa leikkausta ehdottava ja siihen valmis henkilö. Sitten Lili kärsii kivuista päiviä, kuukausia...

Kirja on parhaimmillaan kun se käy läpi Einarin/Lilin muutosta, syntyä ja henkisiä tuntemuksia. Hahmon molemmat puolet ovat uskottavia. En ole perehtynyt aiheeseen aiemmin mitenkään erityisemmin, enkä osaa sanoa onko kirjassa oleva tulkinta "oikea", mutta se on tarinakerronnallisesti pätevä. Ja tuskin tässäkään asiassa on mitään yhtä tiettyä tapaa tuntea ja olla. Tunnustan tietämättömyyteni.

Tarinan heikoin lenkki ovat eurooppalaisesta näkökulmasta tarpeeton muutos Gretan syntyperälle (alun perin tanskalainen, kirjassa amerikantanskalainen), epäselviksi jääneet kohtaukset ja asiat sekä lukijan takaraivossa kytenyt häpeällinen tirkistelynhalu. Einar ikään kuin syntyy Liliksi, ensin henkisesti ja sitten leikkauksissa. Ne eivät kuitenkaan ole ainoita muutoksia, vaan hän kärsii fyysisistä vaivoista ja tuskista jo ennen leikkauksia. Olisin halunnut tietää lääketieteellisen selityksen niille, kirja kertoo aika paljon, mutta jotain jää myös hämärän peittoon. Sama koskee myös leikkauksia. Ja sekös ärsytti: tietämättömyys sekä sitä seurannut into tirkistellä Einarin/Lilin yksityisasioita. Eiväthän minulle kuulu. Vai kuuluvatko?

Kokonaisuutena Tanskalainen tyttö on hämmentävän kiinnostavaa luettavaa, jolle kannattaa uhrata aikaa. Ja jos alkupuoli tuntuu käynnistyvän hitaasti, niin kannattaa lukea sitkeästi eteenpäin, loppupuoli on parempi. Ja makuasioitahan nämä ovat, kirja voi hurmata sinut jo alkukohtauksellaan.


Tanskalainen tyttö on syyskuun lukuvinkkini Lastukirjastoille. Tarkista kirjan saatavuus.

HelMet-kirjastojen haasteeseen tästä tulee kohta 14. Tositapahtumiin pohjautuva kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.