maanantai 16. toukokuuta 2016

Rouva kauppias

Kristiina Vuori: Kaarnatuuli

Käännyin katsomaan aitan toiselle seinustalle, sinne, mistä suolatynnyririvistön olisi pitänyt löytyä. Pahin pelkoni oli käynyt toteen. Suolatynnyreistä ei jälkeäkään. "Suola on harmaata kultaa", tapasi Henrik sanoa. "Pidä sitä aina varalla." Suolaa käytettiin kalan ja lihan säilömiseen, sitä lisättiin voihin ja juustoon, eikä yksikään talokunta pärjännyt ilman sitä . Aitoissamme oli ollut aina joko lüneburgersuolaa tai baielaista. Nyt ei kappaakaan ja näin sota-aikana se olisi epäilemättä yksi halutuimmista kauppatavaroista.  Yhdestä suolatynnyristä olisi piisannut peräti viiden silakka- tai kymmenen voitynnyrin suolaamiseen. Suolalla, jos millä, olisin voinut pelastaa Innamaan kauppahuoneen. 
---
Sopisi olla toisin. Siten, että niiltä otettaisin, joilla oli otettavaa yltäkyllin. Siis kuten Innamailta? Ei sentään. Henkäisin terävästi, ja pennani pysähtyi paperin yläpuolelle, kun yritin totuttautua ajatukseen, että minut oli pelkästään lyöty tantereeseen. Minä en ollut kuollut. Minä nousisin vielä.
Kristiina Vuori kertoo tällä kertaa historiallisen romaanin ystäville oikeasti eläneen naisen tarinan. Valpuri Innamaa vaikutti 1500-luvun lopun Turussa. Todellisen Valpurin tarinasta on ymmärrettävästi hyvin vähän tietoja ja niistä löytyy tiivistelmä romaanin lopusta. Minusta kirja tekee tälle lyhyesti kuvaillulle henkilölle oikeutta. Kyseessä ei kuitenkaan ole elämäkerta, vaan viihdyttävä historiallinen romaani. Lukiessani keskityin pelkästään tarinaan, miettimättä sen kummemmin mikä on totta ja mikä ei -ja niin teen nyt siitä kertoessani.

Valpuri menettää miehensä kun tämä mestataan osallisena poliittiseen vehkeilyyn. Menestyvän porvarin puoliso Valpuri jää leskeksi hyvin nuorena, viimeisillään raskaana ja menetettyään suurimman osan omaisuuttaan. Jäljelle jää vain katto pään päälle ja pieni, tuurilla säästynyt pesämuna. Sekä vakaa päätös nousta takaisin loistoon ja vaurauteen. Kaarnatuuli ei kuitenkaan ole aivan perinteinen ryysyistä rikkauksiin -tarina.

Nimittäin sen alkaessa Valpuri on jo kokenut nainen ja äiti. Vuoren aiemmista päähenkilöistä hän muistuttaa siinä mielessä eniten Disa Hannuntytärtä. Eikä Valpuri aloita uutta elämäänsä täysin tyhjästä. Eikä hän ole mies, jolta kohoaminen Turun vauraimmaksi porvariksi onnistuisi oletuksiin nähden huomattavasti helpommin. Valpuri rikkoo aikansa sääntöjä ja uskaltaa elää, sekä tarvittaessa kovettaa sydämensä menestyäkseen kauppiaana. Vaille tunteita ja sydämen tykytystä Valpurin elämä ei kuitenkaan jää.

Kenties olen joskus kuullut maininnan Valpuri Innamaasta. Jos olen, niin olen myös unohtanut hänet. Kaarnatuulen luettuani moista ei enää pääse tapahtumaan. Haluaisin myös tietää, kuinka monta muuta rohkeaa ja uraa uurtavaa naista on jäänyt piiloon historiankirjoitukselta ja keitä he olivat. Onneksi kirjallisuus ja muukin viihde on viime aikoina nostanut esiin yhä useammin vahvoja naisia, joko oikeita tai sitten fiktiivisiä. Kristiina Vuori herättää Kaarnatuulessa Valpuri Innamaan henkiin tavalla, joka saa uskomaan tarinaan ja elämään mukana vuosisatojen takaisissa melskeissä. Kirjassa on paljon mielenkiintoisia pieniä yksityiskohtia menneestä, sen tavoista ja tapahtumista.

Suosittelen Kaarnatuulta historiallisen romaanin ja vahvojen naisten ystäville. Se on myös mainio kurkistus maamme historiaan ja pikakertaus tuona aikana hallinneiden veljesten valtapeliin. Sopii luettavaksi kesäiltana parvekkeella tai kaveriksi lomamatkalle. Todennäköisesti kirjan aloitettuasi unohdat että sinulla oli jotain muutakin tekemistä...

Kaarnatuuli on toukokuun lukuvinkkini Lastukirjastoille. Tarkista kirjan saatavuus.

2 kommenttia:

  1. Tämä oli kyllä tosiaan hyvä kehityskertomus noususta kauppiaan rouvasta (tai leskestä) rouva kauppiaaksi. Ja blogissasi mukava arvostelu, joka tekee kirjalle oikeutta. Hienoa, että Kristiina Vuori on näin tuottelias kirjailija ja pitää laadun tasaisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tasainen laatu saa minut varaamaan Vuoren seuraavan teoksen heti kun se vain on mahdollista. Mukavaa, kun on kirja mitä odottaa jo kun edellinen on luettu! :)

      Poista

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.