tiistai 28. kesäkuuta 2016

Pidempikestoinen lukuelämys

J.S. Meresmaa & Markus Harju (toim.): Steampunk! -Koneita ja korsetteja

Aina kaikki ei vain mene kuten kuvitelmissa. Edes huonoimmissa sellaisissa. Lainasin tämän Osuuskumman julkaiseman steampuk-kokoelman joskus keväällä ja sain sen luettua vasta nyt. Tekisi melkein mieli itkeä raivosta, sen verran heikko suoritus tämä oli minulta. Kirjassa ei ollut mitään vikaan, oli vain kaikenlaista muuta ja varaamiani kirjoja tipahteli lainattavaksi sellaiseen tahtiin että tämä oli pakko laittaa aina "hetkeksi" syrjään. Pysähdyin kokoelman puoliväliin varmaankin kuukaudeksi, ainakin, kunnes lukaisin sen kerralla loppuun.

Tämän takia lukukokemus jäi pakostakin hajanaiseksi ja pikkaisen epämääräiseksi. Novelleja voi toki lukea pienissä erissä, vaikka yksi kerrallaan, mutta mieluiten luen kirjan aina kerralla loppuun kun sen olen aloittanut. Onneksi Koneita ja korsetteja ei ole ainoa suomalainen steampunk-kokoelma. Osuuskummalta on ilmestynyt jo myös kokoelmat Höyryä ja helvetinkoneita sekä Silintereitä ja siipirattaita. Steampunkkia on kirjoitettu suomeksi varsin vähän, tunnetuin ja ensimmäinen lajin edustaja on Magdalena Hain mainio Gigi ja Henry-trilogia. Jos haluat tutustua genreen ja kokonaiseen trilogiaan tarttuminen arveluttaa, niin kokeile näitä novelleja!
Steampunk leikittelee historialla, tekniikalla ja mielikuvituksella. Erilaiset mekaaniset ratkaisut ja niiden yhdistäminen usein myös orgaaniseen materiaaliin ei ole mitenkään harvinaista. Aina ei liikuta ajallisesti meneessä tai aivan tällä planeetallakaan. Tunnustan, että tunnen genreä varsin vähän, eikä tämäkään kuvaus ollut suoraan oppikirjasta, mutta toivottavasti tarpeeksi sinne päin.

Koneita ja korsetteja on syönyt sisuksiinsa yhdeksän novellia. Ja tässä yhden lauseen luonnehdinnat niistä:

Magdalena Hai: Vaskimorsian
Lemmensairaan nuorukaisen erikoinen lopputyö.

Saara Henriksson: Arkistonhoitajan salaisuus
Jotkut asiat on parempi haudata puutarhan perukoille.

Heikki Nevala: Hevostuhatjalkainen
Häjyt puimahommissa.

J.S. Meresmaa: Augustine
Älä aliarvioi tyttöinsinööriä.

Markus Harju: Prahan teurastaja
Historian havinaa ja historiallisia hirviöitä.

Shimo Suntila: Kruunun vihollinen
Merirosvot ovat siirtyneet maalta ilmalaivoihin.

Jani Kangas: Kapina tunturilla
Pohjoinen muistaa ja pitää puolensa.

Christine Thorel: Viuhka käy kartanossa
Keskimääräistä jännittävämmät kosintamenot.

Anni Nupponen: Joka ratasta pyörittää
Mekaniikan sisäistämisestä ja lemmikeistä.

Tällä kertaa suosikkinovellini olivat Vaskimorsian, Kruunun vihollinen ja Viuhka käy kartanossa. Ne jäivät eniten mieleen juonen ja kerronnan suhteen. Muidenkaan novellien ei kannata hävetä kokoelmassa mukana oloa, Koneita ja korsetteja on tasapainoinen ja viihdyttävä pakkaus. Ainoastaan Hevostuhatjalkainen ei oikein avautunut minulle -uskoisin että syynä olivat liian köykäiset pohjatietoni novellin aihepiiristä ja siinä käytetystä murteesta, ei niinkään kirjoittajan kyvyt.

Erityismaininnan ylitse muiden annan kokoelman viimeiselle novellille Joka ratasta pyörittää. Lukiessani Koneita ja korsetteja mietin usein miten haluaisin elää pidempään eri novellien maailmoissa ja lukea lisää henkilöiden seikkailuja. Viime vuoden lopulla julkaistu Kauheat lapset on Anni Nupposen kirjoittama itsenäinen jatko-osa Joka ratasta pyörittää novellille. Itse novellikin oli erittäin hyvä, joten luen mielläni sille jatkoa! Ja aivan varmasti luen sen kirjan kerralla alusta loppuun, vailla keskeytyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.