lauantai 13. elokuuta 2016

Pelicans ja Zinzino -miksi siitä tuli kohu?

Keskiviikoiltana somessa alkoi levitä juttu, mikä yhdisti Pelicansin ja Zinzino -nimisen yrityksen. Ja asia puhutti faneja erittäin aktiivisesti muutaman päivän ajan. Nopeiten tästä keissistä pääsee perille lukemalla Jatkoajan "Pelicans ja Zinzino" keskusteluketjua. Aihetta sivutaan myös ketjuissa "Pelicans tiedotusvälineissä" ja "Toimitusjohtaja Tomi-Pekka Kolun elämä ja teot".

Asia onkin jo hyvin pitkälti käsitelty somessa ja lehdissä. Syy, miksi kirjoitan tästä, on huoli siitä, ettei asiasta noussutta kohua ole jostain syystä ymmärretty oikein Pelicansin toimistolla. Eikä sitä osattu käsitellä parhaalla mahdollisella tavalla eikä tarpeeksi nopeasti.

Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole teilata ketään, vaan kerron tässä sen, mitä kehtaisin sanoa myös kasvokkain Isku Areenalla. Mielipiteet ja tulkinnat ovat omiani.

Tiivistettynä kyse oli siitä, että Zinzino on verkostomarkkinointiyritys, jonka toimista poliisikin on ollut kiinnostunut. Zinzinon yhteistyö Pelicansin kanssa koskee omega-3 valmiste BalanceOilia, mitä pelaajat käyttävät. Urheiluseuran yhteistyö terveystuotteita myyvän firman kanssa oli faneille liikaa, sillä verkostomarkkinointi ei kuulostaa kovinkaan mukavalta, ei varsinkaan kun siihen yhdistetään firmaan ja tuotteeseen liittyvät muut epäselvyydet. Tilanne kärjistyi somessa jo illalla ja ihmetystä herätti yksipuolinen tiedottaminen, sillä Pelicans ei ollut vielä kommentoinut tai edes julkaissut asiaa. Ainoana lähteenä oli Zinzinon julkaisu Facebookissa. Sen jälkeen odotettiin puolille päivin torstaihin, kunnes asiasta saatiin luettavaksi Pelicansin oma julkaisu. Sekään ei ollut fanien mielestä toivottu, joten keskustelu ei tyrehtynyt.

Mikä sitten raivostutti fanit?

Ensin se oli yhteistyö "hämäräfirman" kanssa. Jo aiemmin kesällä arvuuteltiin mikä tai ketkä ovat oikeasti rahoineen Pelicansin osakekauppojen takana ja mikä on jännän talokaupan tehneen SSR Groupin pääomistajan mahdollinen kytkös Pelicansiin. Seuralla on uusi hallitus ja uusi toimitusjohtaja, joten sekin lisää paineita heidän työhönsä sekä yleisön mielenkiintoa. Näissä aiemmissa jutuissa ei muistaakseni ole mitenkään osoitettu että Pelicansin taustoissa olisi varmuudella jotain hämärää. Kyse on ollut arvailuista ja olettamuksista, kun varmaa tietoa puoleen tai toiseen ei ole. Toisaalta epätietoisuus lisää aina arvailuja ja epäilyjä. Ja en edes tiedä minkä verran Pelicans yhtiönä on valvollinen kertomaan näistä julkisesti. Joka tapauksessa urheilu on nykyaikana bisnestä ja asia kiinnostaa faneja myös siltä kantilta.

Mutta takaisin Zinzinoon: kun uudella kokoonpanolla tehtiin sopimus Zinzinon kaltaisen firman kanssa, oli soppa niin sanotusti laitettu kiehumaan.

Toinen raivostuksen ja ihmetyksen aihe oli se, mistä Pelicansin ja Zinzinon tapauksessa on pohjimmiltaan kyse, ja mitä pukukopissa oikein tapahtui. Paras lähde tähän oli Zinzinon neljä Facebookissa julkaisemaa kuvaa joista eniten puhututti kuva numero kolme. Jatkoajan keskustelussa arveltiin, että kuvassa otetaan kuivaveritestiä. Terveysvalmisteen tehon testaaminen verinäytteillä ei ole vielä kovin ihmeellistä, mutta Zinzinon kuivaveritesti kuulosta sitä ihmeellisemmältä mitä pidemmälle sitä lukee. Testillä saadaan selville esimerkiksi henkilön hyvinvointi-indeksi (engl. mental strenght index). Linkki Zinzinon sivulle. En monen muunkaan tavoin ymmärrä tai usko, että testi olisi luotettava kertomaan hyvinvoinnista, varsinkaan sen englanninkielisellä nimellä.

Kolmas ja kohuun vain lisää volyymiä saanut asia oli Pelicansin reagoimattomuus. Tästä lisää hieman myöhemmin.

Lopullinen mauste soppaan oli Pelicansin antama tiedote ja sitä seuranneet lausunnot Etelä-Suomen Sanomille ja Iltalehdelle. Pelicansin tiedote ei ollut aivan sitä mitä fanit halusivat: yhteyttä Zinzinoon ei kumottu eikä peruttu, eikä yhtiöön liittyviä epäselvyyksiä nähty ongelmana. Olisimme varmasti suhtautuneet suopeammin mikäli virhe olisi myönnetty ja yhteistyö peruttu tai edes laitettu jäihin tarkempaa arviota varten. Ja sitten olivat ne monet ristiriidat ja epäselvyydet siitä, onko yhteistyö Zinzinon kanssa edes yhteistyötä, sposorointia ja kuka saa ja mitä ja hyötyy millä tavalla. No, eri versiot löytyvät tämän kappaleen linkkien takaa sekä aiemmin linkittämästäni Zinzinon Facebook julkaisusta. Ja Jatkoajassa on lisää linkkejä. Yhdistelemällä tietoja eri lähteistä ulkopuolisen on mahdotonta sanoa mistä on kyse. Sopimukselta se kuitenkin näyttää, onhan Zinzino julkaissut kuvan missä on paperit pöydällä ja puristetaan kättä päälle.

Seurasin tapausta Jatkojan, Facebookin ja Twitterin (#PelicansFi) kautta. Fanien vaatimukset ja palaute olivat välillä kauniisti sanottuna suoraa ja ankaraa. En kuitenkaan muista, että kukaan olisi sortunut ylilyönteihin tai että palaute olisi kenties ollut masinoitua (lähde). En havainnut esimerkiksi trolleille tyypillistä käytöstä tai spämmäystä, ainoastaan kiivasta ja tunteisiin menevää kommentointia. Sitä en tosin voi tietää jos joku on järjestelmällisesti laittanut masinoitua palautetta suoraan Pelicansille.

Tiivistettynä: tapauksessa oli liikaa epäselviä ja epäilyttäviä tekijöitä, joten siitä tuli kohu. Eikä sen pitäisi olla yllättävää.

Milloin ja miten kohuun olisi pitänyt reagoida?

No, mahdollisimman nopeasti tietenkin. Myöhäinen ilta ei toki ole paras mahdollinen hetki hypätä someen kommentoimaan tai julkaista tiedote, mutta se on mahdollista. Jos yhtiön kriisiviestinnän suunnitelma on valmiina, pitäisi olla mahdollista hälyttää mukaan ja hereille sillä hetkellä tarvittavat henkilöt selvittämään asiaa, tekemään päätöksiä ja tuuttaamaan kommenttia someen. Tilanne ei missään nimessä ole mukava, ei kukaan halua ihan ehdottomasti vastailla negatiivisiin kommentteihin, mutta se on tehtävä.

Tässä tapauksessa asia huomattiin aamulla ja siihen reagoitiin vasta tunteja sen jälkeen. Vaikeneminen aiheutti lisää harmitusta ja negatiivisuutta, varsinkin kun reagointi jäi yhden tiedotteen varaan, eikä lopputulema ollut toivottu. Emme tietenkään voi tietää mitä toimistolla on mietitty ja olisiko yhteistyö Zinzinon kanssa edes ollut purettavissa. En tunne sitä maailmaan tai pykäliä, joten en lähde edes arvailemaan.  Odotellessa meillä oli kuitenkin aikaa ihmetellä ja spekuloida lisää. Ei se ainakaan parantanut tilannetta.

Vaikeminen on myös helppo tulkita ylimielisyydeksi faneja kohtaan. Näin somekommenteissa myös sitä, että koko kohu ja sen aiheuttaminen olisi ymmäretty Pelicansin toimistolla fanien syyksi. On syytä muistaa, ettei fanien antaman kritiikin perimäinen syy ole minusta halu hyökätä kenenkään kimppuun, vaan huoli. Me haluamme urheilullisesti menestyvän joukkueen, jossa pelaajat voittavat, valmentajat valmentavat joukkueen voittoon ja toimiston väki pitää taustat kunnossa. Jos jokin uhkaa tätä yhtälöä niin me annamme palautetta. Niin tälläkin kertaa. Ja nyt se osui toimiston väkeen, pelaajia ei kukaan ole syyllistänyt ja monen muun tavoin toivon heillä olevan työrauhan. Luottamusta pelaajiin ja valmennukseen kyllä on.

Millainen maku tästä jäi fanille?

Kohu on jo laantunut. Pari otteluakin on pelattu ja pikkuhiljaa palattu normaaliin päiväjärjestykseen. Tapaus Zinzino muistuttaa jo enemmän outoa episodia kuin päivänpolttavaa puheenaihetta. Päälimmäinen tunne on hämmennys kun on edelleen vaikea sanoa mistä on kyse ja mitä oikein tapahtui. Asiaa on mahdotonta unohtaa kokonaan, mutta suurin toiveeni tällä hetkellä on, ettei vastaavaa tarvitsisi kokea enää uudelleen.

Olen puhunut, ainakin vähäksi aikaa.

Nähdään syyskuun alussa Isku Areenalla!

2 kommenttia:

  1. moi, kun simulla oli noihin asiayhteyksiin linkkit niin tässä ehkä myös yksi asia ja linkki josta sinun olisi pitänyt mainita kaiken tuon negatiivisuuden nostamisen jälkeen. tämä tiedoksesi, muuten hyvää blogia seuranneena ;-) http://zinzinoceo.com/zinzinoa-koskeva-viranomaistutkinta-on-paattynyt/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi -ja kiitos kommentista! Keskityin tekstissä kohun etenemiseen turkoosien fanien näkökulmasta sen hetkisillä tiedoilla. Tämä myöhemmin julkaistu juttu on toki aiheellista taustatietoa siinä muutkin linkittämäni jutut. Zinzino-kohu on jo kauan ollut minulle "ollutta ja mennyttä" ja katse on eteenpäin. Mukava kuulla, että olet ennenkin vieraillut blogissani ja tervetuloa uudelleen!

      Poista

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.