tiistai 18. lokakuuta 2016

Nätit nuoret

Scott Westerfeld: Pretties
(Uglies-sarja #2)

Zay lay back and closed his eyes, and was silent so long that Tally thought he had fallen asleep again. But then he said softly, "You and David could both be right. Maybe humans beings are programmed... to help one another, even to fall in love. But just because it's human nature doesn't make it bad, Tally. Besides, we had a whole city of pretties to choose from, and we chose each other."
Suosittelen tutustumaan Uglies-sarjan aloitusosan esittelyyn ennen kuin luet tätä pidemmälle, vaikka käytän vähän spoilereita. Kertomus tulevaisuuden maailmasta, jossa kaikille tehdään kauneusleikkaus kuusitoistavuotiaina, on yksi mielenkiintoisimpia ja erikoisimpia tarinoita, johon olen tänä vuonna törmännyt.

Sarjan toinen osa Pretties vie päähenkilö Tallyn kauniiden ja etuoikeutettujen joukkoon. Uglies päättyi varsin kutkuttavasti ja Pretties jatkaa suunnilleen siitä mihin jäätiin. Tally haluaa ja aikoo muuttaa maailmaa näkemään kauneutta syvemmälle sekä paljastaa vähemmän nätin totuuden kauneusleikkauksien takana. Vai haluaako sittenkään, kun itse on vihdoinkin päässyt kokemaan sen mitä ensin pakeni?

Tallyn tarinan toinen osa on odotetun kaltainen sekä aivan erilainen kuin kuvittelin. Lukiessani Ugliesia aloin jo aavistella miten sarja etenee, sillä kirjojen nimet antavat siihen erittäin hyvän vinkin. Aavistus oli oikea ja silti kuitenkin väärässä. Asetelma ennen kolmatta kirjaa onkin jännittävämpi kuin kuvittelin...

Mutta takaisin tähän toiseen, sillä kolmatta en ole vielä edes lainannut. Pretties alkoi yllättävällä tavalla ja oli ehkä jopa pienoinen pettymys. Lukiessani pidemälle kuitenkin ymmärsin etten ollut pettynyt, vaan pikemminkin yllättynyt. Liian turvallinen ja yllätyksetön juoni taas olisi ollut oikea pettymys. Lukiessani tunsin myös olevani loukossa ja jumissa, aivan kuin Tallykin ja kiirehdin jo pois. Kirjan loppupuoli taas syvensi taustatarinaa ja kertoi lisää ikäviä yksityiskohtia omasta maailmastaan.

Pretties on pinnallisesta nimestään huolimatta varsin syvällinen tarina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.