sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Uudet ja tuunatut sukat

Jokin aikaa sitten havahduin karuun totuuteen: minulla ei ollut tarpeeksi montaa paria ehjiä villasukkia. Olen kutonut itselleni kaikkea muuta kuin sukkia ja koko varasto alkoi vedellä viimeisiään. Oli aika tarttua toimeen!

Kaikkein akuutein pula oli ohuista villasukista, ainoa parini oli jo kulunut liikaa pohjista. Löysin lankakaapin perukoilta kerän jo joitain vuosia säästämääni valkoista Novitan Tico Ticoa ja tein siitä sukat. Lanka neulotaan koon 2,5 puikoilla ja käytin vyötteen ohjetta. Yhden parin kutomiseen meni jonkin verran enemmän aikaan kuin paksumman langan sukkiin, muttei mitenkään tuhottoman paljon enemmän. Ohuet villasukat mahtuvat hyvin ihan tavallisiin (eli myös nätteihin) talvikenkiin ja tuovat niihin mukavasti lisälämpöä. Sitten kun pakkanen laskee kymmenen asteen kieppeille ja sen alle, vaihdan jalkineet suosiolla huopatossuihin ja villasukat paksumpiin.

***

Sen toisen sukkaparin päätin tehdä uudistamalla vanhat sukat. Olen huono parsija, joten päkiöistä ja kantapäistä kuluneet sukat saivat uuden ulkoasun. Ensimmäiseksi leikkasin langan poikki hieman varren jäkeen ja purin sukkaa sen verran että kärkiosa irtosi siitä, sitten purin myös kantapään.

Kun jäljellä oli pelkkä varsi ja silmukat neljällä puikolla (12 per puikko), otin uuden langan ja neuloin yhden kerroksen oikeaa. Sitten jatkoin 7 Veljestä langan perussukkaohjeella kantapäähän ja sukan loppuun. Harmaata lankaa jäi aiemmin reilusti yli tunikasta.

Raidalliset varret ovat hieman käytössä nuhjaantuneet, mutta muuten ehjät. Niiden käyttäminen uudelleen säästi mukavasti aikaa ja sukat saivat aivan uuden ilmeen. Tärkeintä näissä on nyt ehjä ja lämmin pohja, ei ulkonäkö. Sukkatilanne on pelastettu hetkeksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.