sunnuntai 7. elokuuta 2016

Virkattu kesähattu

Aiemmin kesällä postiluukusta kolahti mukava yllätys: Novitan tilaajien lahjalehti. Lehdessä on yksitoista neuleohjetta. Olin sopivasti aikeissa virkata kesäisen hatun ja jo puolittain etsimässä sopivaa ohjetta, joten lehti tuli kuin tilauksesta. Varmasti vanhemmistakin lehdistä olisi löytynyt sopiva ohje, mutta tartuin uuteen ohjeeseen ja vältin etsinnän.

Virkattu hattu on kevyt ja helppo pitää mukana. Pehmeänä sen voi vaikka rypistää palloksi käsilaukun pohjalle eikä hattu välitä siitä mitään. Kovempi ns. olkihattu on siihen verrattuna ongelmallisempi mukana kannettava, ellei sitä pidä koko aikaa päässä.

Puuvillaista Kartano lankaa on saatavilla useissa kesäisen pirteissä väreissä. Ohjeessa on käytetty valkoista, mutta pidin sitä hieman liian riskialtiina ja likaantumisherkkänä, joten valitsin vaalean beessin.
Malli: Minna Metsänen. Novita lahjalehti 2016. Lanka: Novita Kartano.
Hattu virkataan päälaelta alkaen keros kerroksella. Silmukkoina käytetään pylväitä, kiinteitä silmukoita ja ketjusilmukoita, eli ei mitään kovin erikoista. Pääalen kukkaa tai tähteä muistuttavassa kuviossa virkataan useampi pylväs yhteen. Minusta malli on sen verran helppo, että se sopii aloittelevallekin virkkaajalle. Riittää kun osaa tehdä ohjeessa tarvittavat silmukat ja jaksaa virkata nitä hatun verran. Päälaella ja lierissä lisätään työhön leveyttä virkkamalla kaksi pylvästä yhden paikalle tietyin välein. Siinä vaiheessa kannattaa käyttää apuna aina viimeisimmän lisäyksen kohdalla pientä merkkiä, esimerkiksi käsityökaupoista saatavia klemmarin oloisia jotka pujotetaan työhön. Hätätapauksessa käy hyvin vaikkapa erivärinen langanpätkä.

Koon 2,5 koukulla hatusta tuli omaan päähän erittäin tyköistuva, tosin virkkaan aika tiheällä käsialalla. Hattu on kuitenkin sopiva ja vastaa erinomaisesti sitä tarkoitusta mihin sen tein. Lierin voi antaa roikkua hieman silmillä tai sitten kääntää edestä ylöspäin.

Ehkä tänä kesänä koetaan vielä jokunen lämmin päivä. Jos ei, niin minulla on hattu valmiina ensi vuoden kesäksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.