sunnuntai 28. elokuuta 2016

Nuoret tavikset

Scott Westerfeld: Uglies
(Uglies-sarja #1)

"I'm serious, Tally," Shay said once they were out in the water. "Your nose isn't ugly. I like your eyes too."
"My eyes? Now you're totally crazy. The're way too close together."
"Who says?"
"Biology says."
Shay splashed a handful of water at her. "You don't believe all that crap, do you - that there's only one way to look, and everyone's programmed to agree on it?"
"It's not about believing, Shay. You just know it. You've seen pretties. They look... wonderful."
"They all look the same."
"I used to think that too. But when Peris and I would go into town, we'd see a lot of them, and we realized that pretties do look different. They look like themselves. It's just a lot more suble, because they're not all freaks."
"We're not freaks, Tally. We're normal. We may not be gorgeous, but at least we're not hyped-up Barbie dolls."
"What kind of dolls?"
Tally odotta malttamattomana syntymäpäiväänsä. Pian hän täyttää kuusitoista, pääsee kauneusleikkauseen ja ystävänsä Perisin tavoin muuttaa asumaan New Pretty Towniin. Tally ei ole enää ruma tavis, vaan elämä on täynnä juhlia ja hauskanpitoa. Totta kai jokainen haluaa olla nätti -koska kaikki muutkin ovat! Vain harvat kummajaiset jättävät kauneusleikkauksen väliin. Tallyn elämä ja ajatusmaailma muuttuvat kun hän tapaa Shayn joka ei haluakaan olla nätti. Kun Shay karkaa etsimään muita taviksia, Tally joutuu ongelmiin viranonmaisten kanssa -ja saa selville vähemmän kauniin totuuden elämästä nättinä.

Scott Westerfeldin Uglies-sarja olisi jäänyt minulta huomaamatta ellei sitä olisi suositeltu minulle Twitterissä. Kiitos kovasti myös Lahden kaupunginkirjastolle kun näytitte vihreää valoa hankintaehdotukselleni! Uglies on idealtaan erittäin ajankohtainen ja ajatuksia herättävä tarina. Se hyödyntää stereotypioita varsin pelottavasti. Nuorille suunnattu sarja toimii mainiosti aikuisellekin lukijalle. Ainoa harmi on sarjan suomentamattomuus, joten tähän tutustuminen edellyttää kielitaitoa. Onneksi teksti ei kuitenkaan ole vaikeaa.

Uglies vaikutti alussa etenevän arvattavaa reittiä kohti maalia. Näin ei kuitenkaan käynyt. Tally joutuu tarinan edetessä tekemään yhden jos toisenkin vaikean valinnan eikä lopputulos ole aina -eh- nätti. Sarjan muut osat ovat Pretties, Specials ja Extras, tässä järjestyksessä. Nimien merkitys tuota viimeistä lukuun ottamassa selviää tässä ensimmäisessä osassa. Tavallaan se antaa jopa liian ison vinkin tarinan jatkumisesta, tavallaan taas jättää odottamaan jatkoa. Uglies päättyy varsin kutkuttavasti. Ja enpä vielä tiedä osuuko arvaus oikeaan vai ei!

Vertasin Uglies-sarjaa pakostakin viime vuonna lukemaani, kerrassaan loistavaan Unwindiin. Molemmissa on neljä osaa ja perimmäisenä ideana on nuorille suorittettava lääketieteellinen operaatio. Lukija taas elää läpi niistä kirjoitetut varsin erilaiset tarinat. Ugliesin arvioissa joudun myös käyttämään omia suomennoksia, tosin tässä on onneksi vähemmän erityistä miettimistä vaativaa termistöä. Ugliesia on takana vasta ensimmäinen osa eikä sen perusteella ole mitään syytä jättää sarjaa kesken. Suosittelen lämpimästi molempia sarjoja!


Uglies on elokuun lukuvinkkini Lastukirjastoille. Tarkista kirjan saatavuus.


2 kommenttia:

 1. Luin Ungliesin viime vuonna. Todella kiehtova maailma, pitäisi lukea jatko-osatkin. Suosittelen lukemaan myös Anu Holopaisen Ihon alaiset. Siinä paljon samoja piirteitä.

  http://kirjakissa.blogspot.fi/2015/03/scott-westerfeld-uglies.html
  http://kirjakissa.blogspot.fi/2015/05/anu-holopainen-ihon-alaiset.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos vinkistä! Ja mukava kuulla ettei Uglies olekaan niin tuntematon sarja täällä suomessa kuin olen luullut. :)

   Poista

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.