torstai 9. toukokuuta 2013

Kaksi sielua samassa ruumiissa

Stephenie Meyer: vieras


Tartuin tähän kirjaan katseltuani sitä pitkään kirjastossa ja saatuani suosituksen, mikä viimein sysäsi lukemaan vieraan. Twilightit luin jokunen vuosi sitten -ihan ok tarinaa viimeisen kirjan noin sivuun sata asti, jonka jälkeen juonelta katosi pohja ja minulta usko kyseiseen sarjaan. Vieras on kuitenkin -onneksi- täysin eri tarina, huomattavasti kypsempi tekele eikä kärsinyt vampyyrilovestoryn tavoin uskottavuusongelmasta.
Se on siellä, se muukalainen. Näetkö?
Maapallo on valloitettu ilman sotia ja jokaisen ihmisen sisällä asustaa pieni, matomainen tunkeijia ulkoavaruudesta eli sielu. Vain muutamat ihmiset ovat säilyneet itsenäisiä, eläen kiinnijäämisen pelossa ja ryöstellen sielujen asuttamia koteja. Melanie on yksi heistä. Hänellä on veli sekä rakastettu jossain piilossa. Ja Melanie jää kiinni, mutta hän ei suostu luovuttamaan ruumistaan Vaeltajaksi kutsutulle sielulle, joka siirretään häneen.

Vieras kerrotaan muutamaa takaumaa lukuun ottamatta täysin Vaeltajan näkökulmasta. Melanie on jossain taustalla ja hänen tunteensa, muistonsa, ajatuksensa vaikuttavat Vaeltajan toimintaan. Kun kaipuu veljen ja rakastetun luo muuttuu liian voimakkaaksi, ei Vaeltaja voi enää vastustaa Melanieta... eikä pysty olemaan rakastamatta, ei, oli tunne sitten Melanien tai hänen omansa. Miten erottaa kaksi toisistaan ja selvitä vieraana muutamien jäljellä olevien oikeiden ihmisten keskellä?

"Minä olen tarkkaillut teikäläisiä paljon. Odotin näes aina että ne muuttuisivat, kun enää ei ollut pakko kyttäytyä niin kuin me, koska ei ollut enää ketään jolle näyttelisi. Minä tarkkailin aikani, mutta ne vain käyttäytyivät vieläkin kuin ihmiset. Kävivät kylässä ruumiittensa sukulaisten luona, lähtivät kauniilla ilmalla huviretkelle, istuttivat kukkia ja maalasivat tauluja ja niin poispäin. Olen tässä miettinyt, että ovatkohan teikäläiset muuttumassa tavallaan ihmisiksi. Että mahtaisiko meillä loppujen lopuksi olla todellista valtaa vaikuttaa."

Kuka on ihminen? Mikä edes on inhimillistä? Onko oikein hallita väkivallan uhalla vai ilman sitä? Jos ruumisii viedään, annatko myös sielusi toiselle? Mitä jää jäljelle ihmisestä, jolla ei ole enää omaa sielua? Voiko hyvän tappaa? Onko oikein viedä toisen sielu, jos tarjoaa tilalle jotain parempaa koko planeetalle? Milloin on oikea hetki luopua? Mitä olet valmis tekemään toisen puolesta omiasi vastaan?

Vieras kannattaa lukea, se antaa paljon pohdittavaa tarjoamatta selkeitä vastauksia -sellaisia kun ei ole, ainoastaan päätöksiä joiden voi toivoa olevan oikeita. Kirja olisi voinut olla hieman lyhyempi ja kerrontaa tiiviimpää, tyylikin olisi voinut ottaa suuremman eron Twilightteihin, mutta lukeminen ei missään vaiheessa tuntunut pakkopullalta. Tämä oli positiivinen yllätys filosofista näkemystä -aivan kuten vierasta suositellut sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.