tiistai 21. heinäkuuta 2015

Jakamatonta elämää

Neal Shusterman: UnDivided (Unwind-sarja 4)

Kokonaan ilmestyneen kirjasarjan lukeminen tipoittain, osa silloin ja seuraava vasta paljon myöhemmin, on fiksua ja kuitenkin äärimmäisen hölmöä. Unwind-sarja vakuutti minut jo ideallaan ja koukutuin ensimmäiseen osaan (Unwind). Silti odotin pari kuukautta kunnes luin jatkoa (UnWholly) ja jälleen parisen kuukautta ennen kolmatta osaa (UnSouled).  Kerrassaan hölmöä. Tätä päätösosaa en enää malttanut säästellä yhtään pidempään, vaan luin sen heti kolmannen perään. Se oli fiksu veto.

On suorastaan sääli, ettei Unwind-sarjaa ole vieläkään suomennettu. Tarina on huolella suunniteltu ja pyyhkii lattiaa kaikilla muilla nuorten(aikuisten) dystopiasarjoilla tai -tarinoilla, mitä minä olen lukenut. Haluan nämä omaan hyllyyn kun jostain löytyy sopiva boksi tai pokkarit tai jotain. Omassa kirjastossa kolme ensimmäistä osaa on pokkareina ja tämä viimeinen kovakantisena.
Pelkkä "huolella suunniteltu" ei kuitenkaan vielä riitä tekemään kirjasarjasta ylistämisen arvoista. Se on oikeastaan vaatimus mille tahansa kirjoitettuna toimivalle tarinalle. Tarvitaan vielä poikkeuksellinen tarina, kiinnostavat päähenkilöt, uskottava juoni, sujuva kerronta, ja ripaus sitä taikuutta millä kirjasta tulee ilmiö. Luettelo on edelleen aika lattea, mutta en halua spoilata suomentamattoman sarjan juonta yhtään sen enempää kuin ensimmäisen osan esittelyssä oli pakko. Teidän pitää vain uskoa, että Unwind-sarja on luettava.

UnDivided taas on minun makuuni erittäin sopiva päätös tarinalle. Ja pidin erittäin paljon loppuratkaisuista. Yhden vähän isomman juonenkäänteen hoksasin ehkä hieman ennen aikojaan, eikä se edes haitannut. Olisin tehnyt varmasti saman tempun, jos vain olisin päässyt Shustermanin saappaisiin tai niihin kenkiin mitä hän sitten käyttääkään. Ja erään hahmon kohtalo sai minut kiljahtamaan vahingoniloisesta riemusta. Ja sitten oli kaikkea siltä väliltä. Eniten välitin kolmesta päähenkilöstä, Connorista, Risasta ja Levistä. He kulkivat kirjojen sivuille tietyllä tapaa ihan odotetun matkan, ja kuitenkin sellaisia polkuja etten olisi osannut aavistaakaan etukäteen mitä kaikkea heille tapahtuu.

Unwind-sarja on tiivitettynä kolmen nuoren selviytymistarina. Se käsittelee myös suurempia yhteiskuntaan ja ihmisyyteen liittyviä kysmyksiä, niin eettisiä kuin moraalisiakin. Se ajatus ja toive mikä on kirjan päähenkilöillä, sopii myös ohjeeksi lukijoille:

Stay sane, and stay whole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kolmen ällän ystävä, kiitos kommentistasi! :) Bloggeriin pukkaa niin paljon anonyymiä roskapostia, että jouduin sulkemaan kommenteista sen vaihtoehdon.